Comisia Europeană lansează Anul european al cetățenilor (2013)

Published on: Jan 08 2013 by admin

Comunicat de presă al CE

Bruxelles, 1 ianuarie 2013

Cu ocazia trecerii în anul 2013, Comisia Europeană lansează Anul european al cetățenilor, un an care vă este dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră. Acest An european coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană; în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei, José Manuel Barroso, și vicepreședintele Comisiei, Viviane Reding, se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul european al cetățenilor în sala Rotunda a primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor participa, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.

„Avem nevoie de implicarea directă a cetățenilor pentru a construi o Uniune mai puternică și cu un caracter politic mai pronunțat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul european al cetățenilor – un an dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră în calitate de cetățeni ai UE,” a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție. „Cetățenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni să înțeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicăm cu toții activ în definirea viitorului nostru comun.”

Pentru a marca Anul european al cetățenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să și le apere mai eficient.

Intregul comunicat de presa poate fi lecturat aici

Filed under: Prioritati, Stiri Europene | EU News
Tags: 2013 anul european al cetatenilor, comisia europeana
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com