Instituţiile Uniunii Europene şi rolurile lor

Published on: Jan 09 2013 by admin

european_comission_Brussels (1)UE beneficiază de un cadru instituţional unic în lume, în care:

– priorităţile generale sunt stabilite de Consiliul European, care reuneşte liderii naţionali şi europeni
– deputaţii europeni, aleşi prin vot direct, reprezintă interesele cetăţenilor în cadrul Parlamentului European;
– interesele Uniunii în ansamblu sunt promovate de Comisia Europeană, ai cărei membri sunt desemnaţi de guvernele naţionale;
– guvernele promovează interesele statelor membre, în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Stabilirea agendei

Consiliul European stabileşte direcţiile politice generale ale UE, dar nu are puteri legislative. Este condus de un preşedinte – în prezent Donald Tusk (în funcție din decembrie 2014) – şi îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern din ţările membre, alături de preşedintele Comisiei Europene, de două ori pe semestru, în cadrul unor întruniri care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile.

Adoptarea legislaţiei europene

Elaborarea şi adoptarea legislaţiei europene implică 3 instituţii:

Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct. Îi reprezintă pe cei 500 de milioane de locuitori ai UE. Joacă un rol-cheie în alegerea președintelui Comisiei Europene. Împarte cu Consiliul Uniunii Europene puterea bugetară și puterea legislativă.

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre. Preşedinţia Consiliului este deţinută, prin rotaţie, de statele membre.

Comisia Europeană este este organul executiv al UE și răspunde de propunerea și punerea în aplicare a actelor legislative europene, de monitorizarea respectării tratatelor și de gestionarea zilnică a activităților Uniunii Europene.

Împreună, aceste trei instituţii elaborează politicile şi legislaţia care se aplică în toată Uniunea, prin intermediul „procedurii legislative ordinare” (fosta „codecizie”). În principiu, Comisia propune actele legislative, iar Parlamentul şi Consiliul le adoptă. Ulterior, Comisia şi statele membre le implementează, iar Comisia trebuie să se asigure că legislaţia europeană este corect aplicată.

Alte instituţii europene:

Curtea de Justiţie este instanța supremă în materie de drept european. Aceasta interpretează și asigură aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre.

Curtea de Conturi controlează modul de finanţare a activităţilor Uniunii. Curtea de Conturi controlează finanțele UE. În calitate de auditor extern, aceasta contribuie la îmbunătățirea
gestiunii financiare a UE și exercită rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor
Uniunii.

Banca Centrală Europeană este banca centrală a monedei unice europene, euro.
Sarcina principală a BCE este de a menține puterea de cumpărare a euro și, astfel, stabilitatea prețurilor în zona euro.

Ombudsmanul European investighează plângerile privind proasta administrare de către instituţiile şi organismele UE.

Mai multe detalii …

 

Filed under: Prioritati, Stiri Europene | EU News
Tags: comisia europeana, consiliul european, institutiile ue, parlamentul european
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com