Comisia Europeana propune masuri pentru depasirea crizei imigratiei din Marea Mediterana. Printre acestea, distrugerea ambarcatiunilor traficantilor de persoane si introducerea unui mecanism UE de relocare de urgenta

migrant_routes_2015

Planul in 10 puncte pentru rezolvarea crizei imigranților din Mediterană ce a fost prezentat luni 20 aprilie, în fața miniștrilor de Externe și de Interne ai statelor membre UE de către comisarul UE pentru Migratie, afaceri interne si cetatenie, dl. Dimitris Avramopoulossi, a primit acordul deplin al acestora. Acest demers vine ca urmare a recentelor catastrofe umanitare soldate cu sute de victime.

Tragediile umanitare recente din Marea Mediterană reaprind criticile față de răspunsul Europei, în special față de programul Triton, introdus în noiembrie cu scopul de a patrula în Marea Mediterană și de a salva migranți. Triton a înlocuit programul operat de Paza de Coastă a Italiei și Marina Italiei intitulat Mare Nostrum, program eficient care în 2014 a salvat peste 130.000 de imigranți.

Înaltul Reprezentant / Vicepreședintele Federica Mogherini și comisarul Dimitris Avramopoulos au declarat în comun : ” Trebuie să continuăm să arătăm același sentiment european colectiv de răspuns în situații de criză. Situația dificilă în Marea Mediterană nu este nouă și nici realitate trecătoare. Acesta este motivul pentru care Comisia va prezenta o agendă europeană cuprinzătoare privind migrația ce abordează problemele structurale.”

Planul în 10 puncte al Comisiei Europene:

1. Uniunea Europeană va consolida operațiunile sale de patrulare maritimă în Mediterana, numite Triton și Poseidon, prin furnizarea de fonduri și echipament suplimentar. Suprafața de patrulare pe mare va fi extinsă.

2. Blocul comunitar va face eforturi sistematice pentru a captura și distruge ambarcațiunile folosite de traficanții de persoane, folosind ca model misiunea Atalanta a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. Oficiali UE au precizat că va fi vorba despre o operațiune mixtă civilă și maritimă, fără a oferi alte detalii.

3. Agențiile UE de consolidare a legii, control frontalier și azil (EUROPOL, FRONTEX, EASO si EUROJUST) se vor reuni periodic și vor conlucra strâns pentru a strânge informații despre modul de operare al traficanților de persoane, pentru a le urmări finanțarea și a ajuta la investigarea lor.

4. Biroul de sprijin pentru azil al UE va desfășura echipe în Italia și Grecia pentru procesarea comună a cererilor de azil.

5. Guvernele statelor membre ale UE vor amprenta toți imigranții.

6. Uniunea Europeană vor lua în considerare opțiunile pentru un ”mecanism de relocare de urgență” a imigranților.

7. Comisia Europeană va lansa un proiect-pilot cu privire la reinstalarea refugiaților în Uniunea Europeană.

8. Uniunea Europeană va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranții ilegali, coordonat de Agenția europeană pentru controlul frontierelor UE (Frontex) din țările membre mediteraneene.

9. Uniunea Europeană se va implica împreună cu țările din jurul Libiei într-un efort comun (de limitare a imigrației spre UE, n.r.), prin participarea Comisiei Europene și a Serviciului European de Acțiune Externă al UE.

10. Uniunea Europeană va trimite în străinătate ofițeri de legătură specializați în imigrație pentru a strânge informații despre fluxurile migratorii și a consolida rolul delegațiilor UE.

Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa
Joint Foreign and Home Affairs Council: Ten point action plan on migration http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4813_en.htm