Industria oțelului, taxarea echitabilă și soluționarea crizei refugiaților sunt temele pe care UE le-a susținut la G20

g20-eu-juncker

Uniunea Europeană a consolidat rezultatele importante ale Summit-ului liderilor G20, care a avut loc în perioada 4-5 septembrie, în Hangzhou, China.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat apelul pentru acțiuni ferme la nivel mondial cu privire la trei teme importante: supra-capacitatea industriei siderurgice, impozitarea echitabilă și criza refugiaților la nivel mondial. Publicat pe 5 septembrie, Communicatul liderilor G20 prevede o acțiune imediată în toate domeniile menționate:

Referitor la industria siderurgică, G20 a convenit să lanseze un “Forum Global al supra-productiei din industria siderurgică, care urmează să fie facilitat de OCDE“.

Privind impozitarea echitabilă, G20 s-a angajat să lucreze la un “sistem fiscal internațional echitabil și modern”, în special prin combaterea evaziunii fiscale. Pentru a se asigura că multinaționalele plătesc partea o taxă echitabilă în țările în care realizează profituri, țările G20 se vor pune în aplicare un pachet de măsuri pe bază pentru a combate erodarea bazei de impozitare şi mutarea profiturilor (Base Erosion and Profits Shifting). Pentru a asigura o mai mare transparență fiscală, comunicatul liderilor cere tuturor țărilor să “se angajeze fără întârziere în punerea în aplicare a standardului schimbului automat de informații până în 2018”. De asemenea, acesta susține propunerile OCDE privind “criteriile pentru a identifica jurisdicții necooperante în ceea ce privește transparența fiscală”. Până în iunie 2017, OCDE va transmite un raport miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale privind progresele înregistrate în direcția transparenței fiscale.

În privința crizei refugiaților, G20 solicită un efort concertat la nivel mondial pentru a aborda atât consecințele, cât și cauzele profunde ale crizei, și îndeamnă la acordarea unei asistențe umanitare sporite pentru refugiați.

Sursa: Comisia Europeană

Link-uri utile:

Site-ul Oficial G20
G20 Leaders’ Communique
Declaratiile Presedintelui Juncker la conferinta de presa pre-summit
Scrisoare comuna Juncker si Tusk catre sefii statelor si guvernelor din UE
Paginile Consiliului European cu privire la Summit-ul G20