Tinerii, o sursa de inspiratie si energie | Workshop despre cetatenie activa si voluntariat la Liceul Banatean, Otelu Rosu

voluntariat

Pentru a doua oara in acest an, echipa Europe Direct Timisoara s-a deplasat la Liceul Banatean – Otelu Rosu, jud Caras-Severin, pentru a sustine  workshop-ul intitulat  “Voluntariatul, primul pas in cariera”. Coordonatorul local al evenimentului – d-ra prof. Otilia Tichelea. 

Vacantele scolare sunt o perioada foarte buna pentru relaxare si distractie, dar nu numai. Pentru cei interesati sa-si imbogateasca experienta si sa-si aduca contributia in comunitatea lor exista optiuni.

Dorinta de a afla mai multe despre voluntariat a venit chiar de la elevii Liceului Banatean din Otelu Rosu, care ne-au comunicat interesul lor de a desfasura astfel de activitati in oras si ne-au cerut sprijinul in aceasta privinta. Asa ca am planuit pentru ei un atelier de activitati care sa le trezeasca spiritul de initiativa si sa ii incurajeze sa-si puna ideila in aplicare.

Toti participantii (10 elevi de liceu si 10 elevi din ciclul primar) au lucrat in echipe pentru a gasi o nevoie in comunitatea lor si a propune o solutie pentru rezolvarea ei. Ei au identificat nevoi ca protectia mediului, adapost pentru copii strazii, dezvoltarea abilitatilor personale si apropierea de cultura. Au fost provocati sa identifice titlul proiectului, perioada de desafasurare, resursele necesare si sa elaboreze un plan de actiune pentru implementarea ideii lor.

La final, fiecare echipa si-a sustinut proiectul in fata celorlalti, urmand sa se decida prin vot proiectul castigator. Ideile candidate au fost: cinematograf in aer liber, adapost pentru copiii strazii, curatenie in oras, reciclare si un club pentru dezvoltarea talentelor tinerilor si copiilor, resursa principala pentru toate acestea fiind voluntarii. Toate ideile au primit votul nostru, insa cele mai multe voturi din partea participantilor s-au strans la proiectul pentru crearea unui adapost pentru copiii strazii-la categoria scoala primara, iar dintre echipele de liceu a castigat cea care a propus deschiderea unui club pentru dezvoltarea talentelor pentru tineri si copii.

Participantii la workshop ne-au surprins cu interesul si curiozitatea lor pentru tematica abordata si ne-au convins ca exista nu numai o dorinta reala a tinerilor si copiilor de a-si aduce contributia in solutionarea problemelor societatii, dar si ca in ei se gaseste o sursa impresionanta de inspiratie si entuziasm, insusiri care merita incurajate si fructificate.

Astfel elevii au aflat atat teoretic, dar si practic, ca voluntariatul este un castig pentru toata lumea, imbunatatind viata in comunitate si contribuind in acelasi timp la educatia si pregatirea lor pentru o profesie viitoare, si ca acesta face parte din conceptul european mai larg de cetatenie activa.

Liceul Banatean -Otelu Rosu, jud, Caras-Severin

17 iulie 2013