Initiativa Cetateneasca Europeana – Dreptul la apa | Video Europe Direct Timisoara

right_to_waterOdată cu Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană a făcut un mare pas către cetățenii săi dându-le posibilitatea să participe direct la modelarea direcțiilor în care evoluează legislația. 

Prin inițiativa cetățenească europeană, 1 milion de cetățeni ai Uniunii pot solicita Comisiei Europene să facă o propunere legislativă. O inițiativă care întrunește sprijinul necesar poate juca un rol esențial în stabilirea agendei legislative a Uniunii.

Acest nou instrument al democrației participative este o premieră la nivel transnațional. El contribuie la consolidarea fundamentelor democratice ale Uniunii oferindu-le cetăţenilor posibilitatea de a se face auziți în mod direct la Bruxelles.

„Right 2 Water – Dreptul la apă” este prima inițiativă de succes a cetățenilor europeni. În decembrie 2013, Comisia a primit în mod oficial prima Inițiativă cetăţenească europeană de succes, sprijinită de cel puţin un milion de cetățeni europeni din cel puțin șapte state membre. Susţinerea pentru iniţiativa cetăţenească Right2Water a fost verificată și validată de către autoritățile naționale ale statelor membre.

Obiectivul inițiativei este ca Uniunea să ceară guvernelor naționale să asigure şi să ofere tuturor cetăţenilor apă potabilă suficientă şi curată şi salubritate.

Acum este rândul Comisiei să acţioneze. În următoarele trei luni, Comisia Europeană va invita organizatorii inițiativei la Bruxelles pentru a-şi susține cerințele. Pasul următor va fi audierea publică în Parlamentul European.

Comisia va decide apoi dacă se va acționa prin adoptarea unei legislații, dacă se va acționa într-un alt mod pentru a se atinge obiectivele ICE , sau nu se va acționa deloc. Indiferent de calea adoptată, Comisia trebuie să explice raționamentul său, printr-o comunicare adoptată de către întregul Colegiu de Comisari.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com