MEP41day | Inscrieri online la conferinta Europarlamentar pentru o zi

1898272_707133432671922_783044822_n

Conferinţa pentru tineri

“Europarlamentar pentru o zi”

10 aprilie 2014, ora 9.00

Sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş

Peste 200 de tineri vor participa la conferinta “Europarlamentar pentru o zi” ce va avea loc la Timiţoara, în moderna sală a Consiliului Judeţean Timiş.  Evenimentul este organizat de Centrul de Informare Europe Direct Timişoara – Fundaţia Student Plus, în parteneriat Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, Biroul de Informare al Parlamentului European, Consiliul Judeţean Timiş, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, Inspectoratul Şcolar Timiş, Universitatea “Politehnica” din Timisoara şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Membrii Parlamentului European elaborează legi şi acţionează în numele nostru. Dar dacă tu ai putea influenţa direct legile? Conferinţa “Europarlamentar pentru o zi” îţi dă ocazia unică de a juca rolul unui eurodeputat şi de a lua decizii cu privire la subiecte de actualitate. Activitatea practică va consta în simularea procedurii legislative ordinare – procesul prin care se adoptă noi legi în Uniunea Europeană.

Pentru a vă înscrie, vă rugăm să completaţi formularul de inscriere.

Evenimentul se adresează în special tinerilor care vor vota pentru prima oară la alegerile din mai 2014, elevi ai claselor terminale de liceu şi studenţi. Participanţii vor avea urmatoarele roluri:

  • Europarlamentar (MEP)
  • Membru al Consiliului Uniunii Europene
  • Lobby-ist
  • Jurnalist

Europarlamentar (MEP)

Membrii Parlamentului European sunt aleși în mod direct pentru a reprezenta cetățenii celor 28 de state membre ale UE în Parlamentul European. Ca și în parlamentele naționale, acești reprezentanți lucrează împreună în grupuri politice la nivelul UE. Cu sprijin din partea facțiunilor lor, deputații europeni dezbat și discut propunerile elaborate de către Comisia Europeană, rapoartele furnizate de alte instituții UE și evoluțiile generale din viata UE.

Cu toate acestea, deoarece sunt compuse din deputați europeni care provin din mai multe partide naționale diferite, grupurile politice din Parlamentul European nu sunt omogene. O astfel de diversitate poate genera dificultăți în definirea unei poziții comune a grupului. În timpul dezbaterilor, se așteaptă adesea ca deputații europeni să se alinieze la poziția comună a grupurilor lor, dar acest lucru nu este obligatoriu.

În MEU 2014 , participanții cu rolul de deputat în Parlamentul European trebuie să lucreze împreună cu colegii lor, în scopul de a ajunge la o poziție comună în grupurile lor respective și apoi să încerce să creeze un consens în Parlamentul European și cu Consiliul . În scopul de a facilita cooperarea între cei doi co-legislatori , 3 deputații europeni vor fi aleși să participe la reuniuni trilaterale, care va implica, de asemenea, prezenţa Reprezentantului Permanent al Greciei a Consiliului ( notă : Grecia va deține președinția Consiliului în cursul primului semestru al anului din 2014) și comisarul responsabil pentru fiecare propunere.

Grupările politice ( fracțiunile ) sunt aceleași ca și în PE real. Evident, în simulare nu vom avea acelaşi număr de eurodeputați ca în realitate, datorită faptului că aceasta ar implica peste 800 de participanți în total. Cu toate acestea, analogia repartiției deputaților pe țară va fi respectată. Vom avea, de asemenea, liderii de fracțiune și secretari de facţiune. Aceste poziții joacă un rol foarte important în MEU și pe tot parcursul conferinței în sine, deoarece oferă reprezentare oficială, atunci când vine vorba de conferințe de presă, de exemplu, și în timpul negocierilor cu miniștrii și Comisia.

Membru al Consiliului Uniunii Europene

Consiliul de Miniştrii al UE, cunoscut şi sub denumirea de Consiliul UE, reprezintă forul în care se reunesc miniştrii din statele membre pentru a adopta acte legislative şi pentru a coordona politicile europene. A nu se confunda cu Consiliul European.

Ca ministru al Consiliului eşti membru al unuia dintre actorii cei mai influenţi din Uniunea Europeană. Atmosfera în Consiliul este oarecum mai “strânsă” decât în Parlamentul European, astfel există posibilitatea sa se facă cunoscută mai bine poziţia ţării dumneavoastră cu privire la o decizie politică. Consiliul Uniunii Europene reuneşte miniştrii din guvernele naţionale ale celor 28 de ţări din UE.

În funcţie de subiectul de pe ordinea de zi, miniştrii se reunesc în 10 configuraţii diferite , în funcție de subiectul dezbătut, precum Consiliul Afacerilor Generale, Consiliul Afacerilor Externe, Agricultură şi Pescuit, Consiliul Mediului, etc. Miniştrii din Consiliul UE trebuie să menţină contacte strânse cu europarlamentarii pentru a lua şi poziţia lor în considerare şi să încerce în mod colectiv pentru a ajunge la compromisuri cu privire la legislaţia în curs de examinare, pentru a fi adoptată de ambele instituţii. Pentru a facilita cooperarea între Consiliu și Parlamentul European, întâlnirile sunt în mod regulat organizate. În esenţă, miniştrii din Consiliul au sarcina de a reprezenta guvernele lor naţionale şi, prin urmare, interesele şi sensibilităţile acestora. În plus, pentru a atrage în favoarea lor poziţii, miniştrii formeză alianţe cu miniştrii din alte state membre.

Acest lucru poate fi realizat cel mai bine prin discuţiile formale si informale, cu tactici inteligente de negociere şi cooperare strânsă cu grupurile de lobby. În calitate de miniştri, participanţii reprezintă ţările atribuite lor şi apăra interesele naţionale respective. Dezbaterile pe fiecare propunere sunt precedate de discursuri introductive realizate de toţi miniştrii. Este recomandat ca miniştrii să pregătească aceste discursuri în avans, adică înainte de sosirea lor la Strasbourg. Deciziile din Consiliul UE se adoptă cu majoritate calificată, în funcţie de sistemul şi regulile consacrate în tratate.

Lobbyist

Importanţa crescândă a instituţiilor europene din ultimele decenii a făcut ca Bruxelles-ul să devină al doilea cel mai mare centru de lobby (grup de interese) la nivel global, după Washington DC. În prezent există aproximativ 15.000 de lobbyişti şi 2.500 organizaţii ale acestora în Bruxelles. Grupurile de lobby joacă un rol important în reprezentarea populaţiei Uniunii, inclusiv, ONG-urile şi sindicatele. Grupurilor de interese oferă o expertiză valoroasă şi o reprezentare a intereselor care altfel ar putea fi ignorată la nivel European. Grupurile de lobby la Bruxelles le regăsim pe lângă Comisie în primul rând, precum şi pe lângă Parlamentul şi miniştrii guvernelor, dar într-o măsură mai mică. În special, lobbyiştii participanţi sunt capabili să asiste la sesiunile Parlamentului, pe când, în cadrul întâlnirilor de Consiliu, accesul este mult mai greu.

Ca un lobbyist, datoria ta este de a convinge deputaţii şi miniştrii folosind cele mai bune tactici diplomatice să modifice legislaţia şi să voteze într-un mod cât mai benefic intereselor pe care le reprezentaţi. Grupurile de interese pot comunica prin întâlniri oficiale şi neoficiale cu Consiliul şi Parlamentul, precum şi prin intermediul mass-media.

Jurnalist

Ca jurnalist, sarcina ta este în pincipal de a înregistra sau fotografia simularea, producând un cotidian, un buletin de ştiri, un portofoliu de fotografii, sau un video de promovare pentru conferinţa de anul viitor. Vei fi parte dintr-o echipa de oameni de presă, formată din jurnalişti, videojournalişti şi fotoreporteri, care vor lua parte la conferinţă. Astfel că poţi realiza un produs de calitate pentru a exprima activitatea participanţilor şi organizatorilor. Aşadar va trebui să ai o evidenţă a acestui eveniment fantastic. Rolul principal îndeplinit de jurnalişti este de a oferi o tentă cât mai realistă evenimentului, în special dacă avem în vedere faptul că media reprezintă cea de a patra putere de presiune pentru deciziile pe care le adoptă politicienii.

Programul conferinţei

9.00-11.00

Prezentări: departamentele de afaceri europene ale CJ Timiş şi Instituţia Prefectului Judeţul Timiş, Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, Centrul de Documentare Europeană Timişoara şi EU Careers

Panel – sesiune de întrebări cu răspunsuri din partea specialiştilor în afaceri europene

11.00-11.30 Pauză

11.30-13.00

Simularea procedurii legislative ordinare

13.30-14.00

Acordarea diplomelor de participare şi a premiilor

Resurse utile:

Model European Union Strasbourg 2014

Procedura legislativă ordinară

europarlamentar41day_poster