Reducerea risipei de alimente | Scoala Altfel la Resita si Periam | Activitate Europe Direct Timisoara

mancare_sanatoasaTema risipei de alimente este una din prioritatile europene ale anului 2014, iar educatia in privinta ei poate sa inceapa chiar de la varste fragede pentru a forma obiceiuri sanatoase. Astfel pentru activitatile derulate in Saptamana Altfel 2014, aceasta tema a fost primita cu entuziasm si interes atat de profesorii cat si de elevii scolilor vizitate de Centrul de Informare Europe Direct Timisoara cu aceasta ocazie.

In 7 aprilie Echipa Europe Direct Timisoara s-a deplasat la Resita la National Mircea Eliade pentru a lua parte la activitatile claselor din scoala primara si gimnaziu si pentru a-i informa pe elevi in legatura cu programele europene de reducere a risipei de alimente.

Impreuna cu profesoarele si invatatoarele lor elevii din cele 21 de clase au participat la ateliere precum: “Azi copil, maine adult – intotdeauna responsabil”, “Stop risipei”, “Sanatos ne hranim, nimic nu risipim”, “Foametea si risipa de alimente”, “Cum sa evitam risipa de alimente”, “Sanatate pentru trup si suflet”, “Curcubeul din farfurie, fara risipa sa fie”, “Risipa de alimente-o problema de poluare”, “Apa –izvorul vietii”, “Gandeste, mananca, nu risipi”, “Vinul romanesc – o binecuvantare de la Dumnezeu”, “Alimentatia raţionala-premisa unei vieti sanatoase” etc.

Activitatile s-au concretizat prin dezbateri, referate, postere, distribuire fluturasi in comunitate, prezentare filmulete, jocuri didcatice, preparea salatei de fructe, prezentari power point, toate realizare de echipe de elevi. Astfel ei avut ocazia sa invete atat teoretic cat si practic  care sunt cauzele risipei de alimente si cum pot sa le reduca chiar ei.

La incheierea activitatilor au luat parte si elevii de la Scoala Gimnaziala 7 si de la Liceul de Arte “Sabin Pauta”, unde fiecare grupa si-a prezentat rezultatul muncii de la atelierul la care au participat. Echipa Europe Direct a prezentat informatii europene (website-uri, pliante, filmulete) legate de reducerea risipei de alimente si a acordat diplome participantilor. Evenmentul a fost prezentat in presa scrisa, radio si tv din Resita.

In data de 8 aprilie echipa Europe Direct Timisoara a vizitat scoala generala din localitatea Periam, judetul Timis. Aici elevii coordonati de profesorii lor au participat la ateliere de gatit sanatos si au realizat postere pentru promovarea reducerii risipei. Dupa terminarea atelierelor toate clasele au participat impreuna la sesiunea de informare europeana privind reducerea risipei de alimente sustinuta de echipa ED Timisoara la caminul cultural al comunei Periam.

Elevilor participanti la ambele evnimente le-au fost prezentate exemple de proiecte europene pentru tineri si adulti, printre care proiectul ”Ulysses’ Gaze: povesti ale migratiei in cinematografia est-europeana”, implementat de Fundatia Student Plus pe perioada 2013-2015.

Materialele realizate de elevi in cadrul activitatilor Scoala Altfel au fost expuse in holul Consiliului Judetean Timis cu ocazia conferintei pentru tineri “Europarlmentar pentru o zi” ce a avut loc in data de 10 aprilie 2014.

resurse UE: Stop food waste

Generation Awake

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com