Tinerii timisoreni au exersat rolul de “Europarlamentar pentru o zi” | MEP41day

europarlamentar_pentru_o_zi

In perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014 Centrul de Informare Europe Direct Timisoara a desfasurat un proiect de promovare a alegerilor europarlamentare in comunitatea locala. Proiectul s-a adresat in special tinerilor care isi vor exersa dreptul de a vota pentru prima data in cadrul alegerilor europarlamentare din mai 2014, pentru ca acestia sa fie informati cu privire la oportunitatile europene ce sunt la dispozitia lor si la modul de functionare a institutiilor europene, mai ales a Parlamentului European, fiind singura institutie aleasa in mod direct de catre cetatenii europeni.

Prima parte a proiectului a inclus o serie de 10 prezentari/ ateliere desfasurate in universitati si licee din Timisoara si Resita ce au avut ca scop familiarizarea tinerilor cu programele europene destinate lor si cu activitatea Parlamentului European. Proiectul s-a incheiat in 10 aprilie cu o conferinta numita “Europarlamentar pentru o zi” unde tineri reprezentanti ai liceelor si facultatilor din Timisoara au fost invitati sa incerce rolul de eurodeputat si sa dezbata programul european Garantia pentru Tineret. Evenimentul a avut loc in sala multifunctionala a Consiliului Judetean Timis si s-a bucurat de prezenta a aproximativ 200 de persoane.

In deschiderea conferintei au vorbit presedintele Consiliului Judetean, gazda evenimentului, dl. Titu Bojin si subprefectul judetului Timis, d-l Zoltan Marossy. Acestia au incurajat participantii sa se implice activ atat in eveniment cat si in viata reala, exercitandu-si dreptul de vot in cadrul alegerilor. Au avut loc prezentari si din partea d-nei Maria Ciorba, consilier de informare Centrul Europe Direct Timisoara, in calitate de organizator, d-na Manuela Zanescu, coordonator al Centrului de Documentare Europeana Timisoara si d-ra Teodora Bogza, reprezentant EU Careers ca si invitate. Rolul de moderator al evenimentului a fost indeplinit de d-ra Manuela Strinu, jurnalist DIGI24TV Timisoara.

Activitatea practica a evenimentului a constat din simularea procedurii legislative ordinare a Parlamentului European, subiectul fiind Garantia pentru Tineret. Garanția pentru tineret este o noua initiativa a Comisiei Europene care urmareste sa combata somajul in randul tinerilor, asigurandu-se ca orice tanar cu varsta intre 16 si 25 de ani – indiferent daca s-a inregistrat sau nu ca somer – primeste o oferta de calitate, in termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de munca. Mai multe informatii despre acest program pe pagina Comisiei Europene.

In cadrul simularii tinerii au avut roluri de jurnalist, lobby-ist, iar cea mai mare parte din ei au avut rol de membru al Parlamentului European – MEP. Ei au parcurs etapele procedurii legislative ordinare, intr-o varianta simplificata, fiind impartiti pe grupuri, reprezentand cele 7 grupuri din Parlamentul European. Dupa citirea in plen a propunerii privind Garantia pentru Tineret, venite de la Comisia Europeana, tinerii europarlamentari s-au retras in grupuri, au dezbatut textul primit si au propus amendamente. Cate un purtator de cuvant din partea fiecarui grup a sustinut amendamentul propus iar apoi fiecare din acestea au fost votate in plen.

Iata cateva dintre propunerilor lor:

– statele membre sa aiba libertatea de a alege limita de varsta si obligatia de a se asigura ca toti tinerii ce se incadreaza au acces la program, cu conditia sa se fi inregistrat ca someri
– dezvoltarea agentiilor de ocupare a fortei de munca si implicarea tinerilor in mai multe ONG-uri
– crearea programelor de pregatire a tinerilor pentru cariera, chiar din timpul stagiilor de studiu, prin imbunatatirea parteneriatului dintre stat si privat
– cresterea bugetului alocat la 1% din PIB si cresterea limitei de varsta pana la 30 de ani

Fiind un eveniment destinat tinerilor acestia au avut parte si de momente artistice pe parcursul evenimentului sustinute de chitaristul timisorean Horea Crisovan si Erika Ada, ce a interpretat vocal cateva melodii.

Pentru buna desfasurare a evenimnetului multumim partenerilor: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Consiliul Judetean Timis, Institutia Prefectului Judetul Timis, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Inspectoratul Scolar Timis.

Resurse video:

Cum functioneaza: Alegeri pentru viitorul Europei

O garantie pentru tineret pentru a rupe cercul vicios al somajului?

Codecision: Press START to see how it works

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com