#WeSpeakCode – Școala de vară de programare | Fotoreportaj Europe Direct Timisoara

WeSpeakCode

AGENDA DIGITALĂ PENTRU EUROPA 2020 reprezintă una dintre cele şapte iniţiaţive-pilot ale Strategiei Europa 2020 dezvoltată de Comisia Europeană. Oferirea contextului apropierii de un nou limbaj de programare si crearea unor noi parteneriate la nivel local pentru sprijinirea educației digitale a copiilor, au fost principalele obiective ale proiectului #WeSpeakCode, inițiat și coordonat de Centrul Europe Direct Timișoara.

Pentru a face față cerințelor societății informaționale de mâine, educația digitală a tinerilor și în special programarea trebuie să înceapă la vârste din ce în ce mai fragede. Spre exemplu, în Marea Britanie copiii învață să scrie mici programe încă de la vârsta de 5 ani, iar în Estonia de la 6 ani.

La Școala de vară de programare au participat cca 100 de elevi din clasele I-XII. Aceștia, sub îndrumarea a 30 de mentori voluntari, timp de o săptămână, au învățat diverse limbaje de programare și au invatat despre meseriile TIC vizitand companii din Timisoara: TVR Timisoara, Continental Automotive, OPSWAT si OCE. Atelierele au avut loc în trei locații: Liceul de Informatică Grigore Moisil, Continental Automotive și Centrul de Informare Europe Direct Timisoara – Fundația Student Plus, iar evenimentul de încheiere a avut loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, în prezența dlui Prefect Eugen Dogariu.

În programul Școlii de vară au fost incluse ateliere diverse – scratch, python, html/css, C#, adobe photoshop, adobe premiere, algoritmica, aplicatii mobile etc., precum și vizite la companii de profil din Timișoara. Atelierele s-au derulat în trei locații: Liceul de Informatică Grigore Moisil, Continental Automotive și Fundația Student Plus, iar evenimentul de încheiere a avut loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

Participarea la Școala de vară a fost gratuită și a beneficiat de implicare a aproximativ 30 de mentori voluntari ce au susținut atelierele de programare după metodologia practicată la CoderDojo Timișoara, unde se desfășoare sesiuni săptămânale de programare începând cu doi ani în urmă.

Feedback-ul primit de la participanți a fost unul foarte încurajator: să se organizeze o următoare ediție a Școlii de Vară de Programare #WeSpeakCode cu mai multe ateliere și pe durată mai mare de timp!

La festivitatea de încheiere de la Sala Multifunțională a Consiliului Județean micii programatori au primit premii și diplome cu titluri primite de la mentorii lor, mentorii primind și ei titluri creative de la participanții lor.

Participanți au primit diplome cu titluri ca: #cel mai perseverent, #cel mai ambitios, #potential mare, #the best, #entuziast, #indraznet, #creativ, #rockstar girl, #altruist, #implicat, #serios, #linistit, #abil, #curios, #ambitios, #perseverent, #ager, #curajos, #sociabil, #constiincios, #vigilent, #descurcaret, #inovativ, #ferm, #minutios, #stilat, #intelept, #spirit antreprenorial, #determinat, #flexibila, #atent, #voinic & inteligent, #adaptabil, #code knight, #worm tamer, #community builder, #code samurai, #byte adventurer, #bug hunter, #wandering mage, #code sage, #object designer, #swing duke, #swing overlord, #qwiz lord, #code pirate, #magazine designer, #photoshop cadet, #retouch initiate, #private speed, #clipping-mask wizard, #knee-deep in layers, #express learner, #creative mastermind, #mac-plicated cadet, #maestrul imaginilor si al detaliilor, #viteza de invatare fantastica, #cel mai implicat, creativ si pasionat expert scratch, #intelege si explica mai departe, #super programator scratch si mega jucator in echipa, #cel mai bun designer, #scratch story-teller, #efecte speciale si sonore, #expert in scratch de la A la Z, #the ruby warrior, #the ruby knight, #the ruby game master.

Mentori au fost de asemenea apreciați de elevii lor, iar aceștia i-au numit după cum urmează: #‎celmaibunmotivator‬ ‪#‎logicsmaster‬ ‪#‎stapanulalgoritmilor‬ ‪#‎thehusky‬‪ #‎celmaibunpedagog‬ ‪#‎celmaiinteractivprofesor‬ ‪#‎queenofruby‬ ‪#‎thehypermindmentor‬ ‪#‎altruista‬ ‪#‎thejavamaster‬ ‪#‎fantasticmentor‬‪ #‎profesorprieten‬ ‪#‎braveheart‬ ‪#‎hishighness‬ ‪#‎masteroftheweb‬ ‪#‎PRmaster‬‪ #‎themasterofthedojo‬

Despre Scoala de Vara #WeSpeakCode s-a vorbit si in emisiunea TVR Timisoara ”Ora regiunii”, moderata de Tania Țunaș, iar invitații au fost: Maria Ciorba, consilier de comunicare Europe Direct Timișoara, Radu Ticiu, coordonator CoderDojo Timișoara și Petru Isfan, mentor în cadrul proiectului.

Parteneri: Liceul de Informatica Grigore Moisil, CoderDojo Timisoara, Asociatia Smart City, Continental Automotive, Institutia Prefectului Judetul Timis.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com