9 mai Ziua Europei – Esti european. Fii alaturi de noi!

When:
May 8, 2013 – May 12, 2013 all-day
2013-05-08T21:00:00+00:00
2013-05-12T21:00:00+00:00
Where:
Muzeul Satului Banatean
Banat Village Museum
Aleea CFR nr. 1, Timișoara
Romania
Contact:
ED Timisoara
0371 111201

9mai_titlu

Inainte de a deveni un adevarat obiectiv politic, ideea unificarii Europei nu era decat un vis al filozofilor si vizionarilor. Visul acesta a fost insa spulberat de groaznicele razboaie care au devastat continentul in prima jumatate a secolului XX.

la 9 mai 1950 ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman propune instituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Scopul, in urma celui de-al doilea Razboi mondial, era de a asigura pacea intre popoarele europene invingatoare si cele invinse si de a le apropia, facilitandu-le colaborarea de pe pozitii egale in cadrul unor institutii comune. Astfel, din punct de vedere practic, dar si simbolic, spectrul conflictelor a fost transformat in instrument al pacii si reconcilierii.

UE este intr-un continuu proces de extindere, crescand de la cele 6 state fondatoare (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos) la 27 in prezent, urmand ca in acest an sa ajunga la 28 prin aderarea Croatiei.

UE pledeaza pentru acea viziune a omenirii sau acel model de societate care este sustinut de majoritatea cetatenilor sai. Europenii se mandresc cu patrimoniul bogat de valori, printre care se numara drepturile omului, solidaritatea sociala, libertatea intreprinderii, distribuirea echitabila a roadelor cresterii economice, dreptul la un mediu protejat, respectarea diversitatii culturale, lingvistice si religioase si o imbinare armonioasa a traditiei cu progresul.

Ziua Europei – 9 mai 2013

Cu ocazia Zilei Europei, Europe Direct Timişoara împreună cu Instituția Prefectului Timiș, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vă invită la un eveniment sărbatoresc ce va avea urmatorul program:

  • 9 mai – Parcul Rozelor – spectacol sustinut de elevi,  concert de muzica usoara, expozitie de pictura
  • 10 mai – Colegiul National C.D. Loga – activitati cu implicarea Consiliilor Scolare ale Elevilor, concurs de afise/postere cu tematica europeana, specatacol artistic cu dansuri si cantece traditionale romanesti, momente de muzica usoara, competitii sportive
  • 11 mai – Muzeul Satului – imnul Romaniei si imnul Europei, competitii sportive (cros, volei, minifotbal, sah), teatru de papusi, program artistic si folcloric, premierea concursului judeţean de creaţie plastică intitulat „9 MAI – ZIUA EUROPEI”, premierea elevilor participanţi la competiţiile sportive, ateliere de desen si pictura pe fata pentru copii, puncte de informare si distribuire de materiale promotionale

afis_program

 

 

Leave a Reply

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com