Dezbaterea privind viitorul Europei: vicepreședintele Reding se întâlnește cu cetățenii la Coimbra, Portugalia

dezbaterePe măsură ce dezbaterea privind viitorul Europei ia avânt, Comisia Europeană se adresează cetățenilor din diferite orașe europene pentru a le afla în mod direct opiniile. La 22 februarie 2013, vicepreședintele Viviane Reding se va afla la Coimbra (Portugalia) pentru a dezbate cu peste 200 de cetățeni despre așteptările acestora. Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dezbaterii vor fi utilizate în viitorul Raport privind cetățenia pe 2013 și vor ghida activitatea de elaborare a propunerilor Comisiei de modificare a tratatului, în scopul creării unei Uniuni Europene mai puternice în viitor.

Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția viitoare a Uniunii Europene. De la discursul susținut în septembrie de dl Barroso, președintele Comisiei, cu privire la starea Uniunii (SPEECH/12/596), dezbaterea privind viitorul Europei este în plină desfășurare. La sfârșitul anului trecut, Comisia a prezentat un Proiect pentru dezvoltarea Uniunii economice și monetare (a se vedea IP/12/1272), care a fost urmat de un raport al celor patru președinți  ai Consiliului, Comisiei, Eurogrupului și Băncii Centrale Europene. Înainte de alegerile europene din 2014, Comisia își va prezenta propunerile privind uniunea politică.

„Le oferim cetățenilor portughezi posibilitatea unică de a le transmite direct factorilor de decizie europeni îngrijorările și visurile lor privind viitorul Uniunii Europene și viitorul Portugaliei în sânul acestei Uniuni. Aceasta este o modalitate nouă de a elabora politicile: prin implicarea cetățenilor înainte de a lua decizii politice care au un impact direct asupra vieții lor de zi cu zi”, a afirmat vicepreședintele Viviane Reding. „Legitimitatea democratică este răspunsul pentru orice agendă politică ambițioasă. Voi asculta ce au de spus cetățenii portughezi despre modul în care putem trage învățăminte din greșelile trecutului și despre ce putem face mai bine în viitor. Desfășurarea unui astfel de dialog deschis este cu atât mai importantă într-o țară ca Portugalia, unde cetățenii au făcut mari sacrificii pentru a se asigura că generațiile viitoare nu vor plăti pentru greșelile generațiilor trecute. Eforturile de reformă depuse la nivel național dau roade și sunt încrezătoare când văd o creștere a gradului de optimism în Europa. Totuși, există încă probleme și optimismul nu trebuie să ne facă să ne mulțumim cu această situație. Comisia va sprijini continuarea eforturilor de reformă în Portugalia. De exemplu, am trimis experți din Direcția Justiție pe care o conduc să ajute autoritățile portugheze să pună în aplicare o reformă ambițioasă a sectorului justiției care va îmbunătăți încrederea investitorilor și va avea, prin urmare, un impact pozitiv asupra climatului de afaceri.”

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. În 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în 2014. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei vor organiza dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul în cadrul unor dialoguri cu cetățenii (reuniuni publice) în întreaga Uniune Europeană.

Dezbaterea din Coimbra va avea loc în clădirea istorică a Universidade de Coimbra, care este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase universități din Europa. Vicepreședinte Reding va ține un discurs în renumita „Salle des grandes acts” (Sala dos Capelos) a universității, o încăpere rezervată în mod tradițional numai decanului universității și persoanelor cărora li se acordă titlul de doctor honoris causa.

Criza economică și impactul acesteia asupra vieții cotidiene a cetățenilor, drepturile cetățenilor UE și viitorul Uniunii vor fi temele principale ale dezbaterii dintre vicepreședintele Reding și cetățeni. La dezbatere vor participa, de asemenea, Regina Bastos și Vital Moreira, deputați europeni portughezi, precum și Félix Braz, deputat în Parlamentul luxemburghez. Va fi disponibilă o legătură video cu Esch-sur-Alzette, oraș din Luxemburg înfrățit cu Coimbra, care are un număr mare de locuitori portughezi. Primarul orașului Esch-sur-Alzette, Lydia Mutsch, îi va saluta pe participanții din Coimbra.

Dezbaterea poate fi urmărită în direct prin web stream. Pot participa, de asemenea, cetățeni din întreaga Europă, prin Twitter (utilizând hashtag-urile: #DCCoimbra sau#EUDeb8).

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei europene. Un sondaj al UE recent publicat arată că 63 % din cetățeni se simt „europeni”(în Portugalia: 59 %).

În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile. Mulțumită legislației europene, cetățenii europeni beneficiază de protecție sporită pentru achizițiile transfrontaliere, de tratament medical garantat în alte state membre ale UE prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate și de tarife de roaming mai ieftine. Dar oamenii nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. Noul sondaj UE arată că doar puțin peste o treime din cetățenii UE (36 %) consideră că sunt bine informați cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni europeni (în Portugalia: 32 %).

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Obiectivul este dublu: o parte a eforturilor va fi destinată informării – explicarea a ceea ce înseamnă a fi cetățean european și prezentarea drepturilor de care beneficiază oamenii în virtutea faptului că sunt cetățeni ai UE.

Cealaltă parte va fi rezervată ascultării. De-a lungul anului, vicepreședintele Reding și colegii săi comisari își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii în întreaga Europă și în toate statele membre, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora.

Politicienii europeni se vor angaja într-o dezbatere directă cu cetățenii despre ce își doresc aceștia, ce simt cu privire la drepturile lor și încotro și-ar dori să vadă evoluând Uniunea în următorii zece ani. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru viitoarele alegeri.

Vicepreședintele Reding a ținut deja dezbateri la Cádiz (Spania), alături de Teófila Martínez Saíz, primarul orașului, și de Teresa Jimenez-Becerril, deputat european, la Graz (Austria), alături de Michael Spindelegger, vicecancelarul austriac, la Berlin (Germania), alături de Dagmar Roth-Behrendt, deputat european social-democrat, și la Dublin (Irlanda), alături de Lucinda Creighton, ministrul irlandez pentru afaceri europene. Comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia), iar comisarul Malmström a participat la un dialog cu cetățenii la Göteborg (Suedia) și pe 21 februarie va merge la Torino (Italia). Multe alte dialoguri vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană în cursul anului 2013, politicieni de la nivel european și local urmând să poarte dezbateri cu cetățeni din toate straturile sociale. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

De ce Comisia organizează aceste dialogurile acum?

Deoarece Europa se află în prezent într-un moment de răscruce. Toată lumea vorbește despre viitorul Europei, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Pentru Comisie, este esențial ca cetățenii europeni să aibă un cuvânt de spus în această dezbatere, ca aceștia să joace un rol în ceea ce privește propriul lor viitor, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2014 și înainte de a se propune vreo modificare a tratatului.

Mai mult de jumătate dintre europeni (68 %) consideră că vocea lor nu contează în Europa. Această situație trebuie să se schimbe.

12 000 de cetățeni au participat la una dintre cele mai ample consultări publice online despre drepturile cetățenilor și viitorul Uniunii Europene (IP/12/461). Dintre participanții care au descris în propriile cuvinte modul în care ar dori ca UE să evolueze în viitorul apropiat și modul în care aceasta ar trebui să arate în 2020, o treime (31 %) au declarat că își imaginează UE ca devenind o uniune politică (a se vedea anexa).

Vicepreședintele Reding a declarat: „Trebuie să construim casa europeană împreună cu cetățenii, nu întâi s-o construim și numai după aceea să-i întrebăm dacă vor să locuiască în ea. Avem nevoie de implicarea directă a cetățenilor pentru a clădi o Uniune mai puternică și cu un caracter politic mai pronunțat. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare.”

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Unul din principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în procesul de elaborare a planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. La 29 noiembrie 2012, Comisia și-a prezentat deja proiectul pentru trecerea la o uniune economică, monetară și bugetară deplină, iar președintele Consiliului European, al Comisiei Europene, al Eurogrupului și al Băncii Centrale Europene au emis un raport comun  la 5 decembrie 2012. Comisia și celelalte instituții lucrează în prezent la o foaie de parcurs pentru o uniune politică. Cetățenii trebuie să aibă un cuvânt de spus în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, iar dialogurile vor reprezenta una dintre modalitățile de a le oferi posibilitatea să se pronunțe și de a le pune la dispoziție o platformă de discuție.

Între timp, Comisia Europeană depune, de asemenea, eforturi pentru a elimina obstacolele cu care se confruntă cetățenii. Raportul privind cetățenia UE în 2010 (a se vedea IP/10/1390și MEMO/10/525) a prezentat 25 de măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor rămase care îi împiedică pe cetățenii europeni să-și exercite dreptul la libera circulație în UE. Una dintre acestea vizează creșterea gradului de informare a persoanelor în ceea ce privește statutul lor de cetățeni ai UE, drepturile de care beneficiază și ce înseamnă aceste drepturi pentru viața lor de zi cu zi.

În cursul Anului european al cetățenilor, în jurul datei de 9 mai 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia UE, care va face bilanțul celor 25 de acțiuni prezentate în 2010 și va propune 12 noi acțiuni concrete pentru a răspunde problemelor cu care cetățenii UE continuă să se confrunte. Chestiunile identificate în cadrul consultării publice online și în cursul dialogurilor vor fi utilizate în acest raport și vor modela politica în materie de cetățenie a Comisiei.

Anexe:

UE considerată ca fiind cel mai eficace actor care să ia măsuri împotriva crizei

eurobarometru_cetatenia_europeana_8

Majoritatea cetățenilor se simt „europeni” și cunosc conceptul de „cetățenie a UE”

eurobarometru_cetatenia_europeana_9

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Leave a Reply

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com