Alegeri europene 2019: cea mai mare participare în 20 de ani | Video

Prezența la vot a crescut semnificativ la alegerile europene față de acum cinci ani. Acum a venit vremea finalizării grupurilor politice și a unei decizii asupra președintelui Comisiei.

Participare

De data asta, peste 50% dintre europenii cu drept de vot au participat la alegerile europene, cel mai mare procent din ultimii 20 de ani. Este prima dată când prezența la vot a crescut de la primele alegeri directe, din 1979.

Procentul a crescut în 21 de țări. În șapte dintre acesta, creșterea a fost cu peste 10 puncte procentuale. Spre exemplu, în Spania, s-a înregistrat o creștere de 20,51 de puncte procentuale. România a cunoscut o creștere de 18,63 de puncte procentuale.

Verificați cifrele privind prezența la urne aici.

Rezultate

Până în prezent, rezultatele finale sunt disponibile pentru Croația, Cipru, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Germania și Slovacia. Există estimări naționale pentru Irlanda și Marea Britanie și rezultate provizorii pentru celelalte țări. Aceasta înseamnă că rezultatele provizorii prezentate în imaginea de mai sus sunt încă supuse schimbării.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul de rezultate, care este actualizat în mod regulat pe măsură ce devin disponibile date noi.

Participare pe țări – rezultate provizorii

Grupuri politice

Odată cu desfășurarea alegerilor, deputații europeni nou-aleși trebuie să analizeze cărui grup politic să se alăture sau să formeze în Parlament. Grupurile includ membri din diferite țări care au în comun afinități politice.

Grupurile politice se bucură de anumite avantaje, cum ar fi mai multă influență și timp de vorbire, dar trebuie să îndeplinească anumite cerințe, printre care cel puțin 25 de deputați din cel puțin șapte state membre.

Consultați Pagina cu Întrebări frecvente – FAQ  pentru mai multe informații despre grupurile politice. 

Candidații cap de listă

Partidele politice au prezentat candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene înainte de alegerile europene. Candidatul principal desemnat de Consiliu și capabil să conducă o majoritate în Parlament va fi ales Președinte al Comisiei Europene prin votul Parlamentului.

Candidații principali sunt uneori menționați de termenul german spitzenkandidaten. Acest sistem a fost folosit pentru prima dată în 2014 pentru a selecta actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Pe baza rezultatelor alegerilor, candidații principali vor încerca acum să formeze o majoritate în Parlament pentru a-și susține oferta. Între timp, șefii de stat și de guvern din UE se vor întâlni marți, 28 mai, la Bruxelles, pentru a discuta rezultatele alegerilor și pentru a începe procesul de numire a președintelui Comisiei, precum și a șefilor altor instituții UE. Consiliul intenționează să numească noii lideri Iunie.

Sursa: Parlamentul European – Alegerile 2019: cea mai mare prezență la urne din ultimii 20 de ani