7 dintre actualii comisari europeni vor candida la alegerile europarlamentare 2014

European-Parliament-hemicycleIn perioada 22-25 mai, cetatenii europeni vor vota in cadrul alegerilor la nivelul UE pentru un nou Parlament European. Presedintele José Manuel Barroso a anuntat ca 7 comisari vor candida la alegeri si ca 6 dintre acestia isi vor lua concediu electoral pentru a participa activ la campania electorala.

Dupa cum prevede Codul de conduita al comisarilor, comisarii „pot fi activi din punct de vedere politic”. in cazul in care hotarasc sa candideze la alegeri, acestia „il informeaza pe presedinte cu privire la intentia lor de a participa la o campanie electorala si la rolul pe care preconizeaza ca il vor avea in campania respectiva. Daca intentioneaza sa aiba un rol activ in campania electorala, acestia trebuie sa se retraga din activitatea desfasurata in cadrul Comisiei pentru intreaga perioada de implicare activa si cel putin pe durata campaniei”.

Urmatorii membri ai Comisiei l-au informat pe presedinte cu privire la intentia lor de a participa activ la campania electorala pentru PE:

Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie;
Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru industrie si antreprenoriat;
Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru relatii interinstitutionale si administratie;
Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru afaceri economice si monetare si moneda euro;
Janusz Lewandowski, comisar pentru programare financiara si buget;
Neven Mimica, comisar pentru protectia consumatorilor.

Presedintele a decis sa le acorde acestor comisari un concediu electoral in perioada 19 aprilie-25 mai, cu exceptia vicepresedintelui Olli Rehn, al carui concediu electoral va incepe la 7 aprilie. Dupa cum prevede Codul de conduita, acest tip de concediu este fara plata, iar in perioada respectiva comisarii nu pot utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei. Toti comisarii care vor fi in concediu electoral isi vor relua activ functiile in cadrul Comisiei incepand din 26 mai. Daca vor fi alesi, comisarii care vor decide sa isi ocupe locul in Parlamentul European vor trebui sa demisioneze din Comisie pana la sfarsitul lunii iunie.

De asemenea, presedintele José Manuel Barroso a stabilit cine va prelua temporar responsabilitatea la nivel politic pentru portofoliile comisarilor care vor fi in concediu electoral, dupa cum urmeaza:

  • presedintele va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepresedintelui Maroš Šefčovič, responsabil pentru relatii interinstitutionale si administratie;
  • vicepresedintele Siim Kallas va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepresedintelui Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si moneda euro;
  • comisarul Andris Piebalgs va prelua responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Janusz Lewandowski, responsabil pentru programare financiara si buget;
  • comisarul Johannes Hahn va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepresedintei Viviane Reding, responsabila pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie;
  • comisarul Michel Barnier va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepresedintelui Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat;
  • comisarul László Andor va prelua responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Neven Mimica, responsabil pentru protectia consumatorilor.
  • in timpul concediului electoral, cabinetele si serviciile comisarilor aflati in concediu vor fi subordonate comisarilor care preiau temporar responsabilitatea pentru portofoliul comisarilor actuali.

Codul de conduita al comisarilor prevede, de asemenea, situatia in care un comisar candideaza la alegeri, dar nu participa activ la campanie („presedintele, luand in considerare circumstantele speciale … decide daca participarea preconizata la campania electorala este compatibila cu exercitarea sarcinilor comisarului respectiv”). Acesta este cazul comisarului Karel De Gucht, responsabil pentru comert. Comisarul De Gucht s-a angajat ca nu va participa activ la campanie si va continua sa isi indeplineasca sarcinile de comisar. De asemenea, comisarul De Gucht a declarat public ca nu isi va ocupa locul in Parlamentul European daca va fi ales.

Potrivit dispozitiilor Acordului-cadru dintre Parlamentul European si Comisie (JO L 304 din 20 noiembrie 2010), presedintele Barroso l-a informat pe presedintele Parlamentului European cu privire la deciziile sale, mentionate mai sus, privind concediul electoral. De asemenea, a fost informata si Presedintia Consiliului de Ministri.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com