Accesul la piața UE pentru țările din Africa Australă este imediat și scutit de taxe

Dreamstime
Dreamstime

Un acord axat pe dezvoltare cu cinci țări din Africa Australă asigură un acces imediat, fără taxe și fără contingente, al exporturilor acestora către piața UE.

La data de 10 octombrie, cinci țări din Africa Australă (Botswana, Lesotho, Namibia, Africa de Sud și Swaziland) și UE au început un nou capitol din cadrul relațiilor lor bilaterale, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat economic (APE) pe care l-au încheiat. Acordul se aplică schimburilor comerciale dintre UE și cele cinci țări menționate. Acordul este în curs de ratificare de către Mozambic, această țară urmând să se alăture celorlalte de îndată ce procedura de ratificare este finalizată.

Printr-un parteneriat comercial stabil între Europa și Africa se sprijină creșterea economică durabilă și integrarea regională în Africa Australă.

Comisarul pentru cooperare internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a afirmat: „Locuri de muncă și creștere economică durabilă – iată la ce poate ajuta acest APE. Dezvoltarea sectorului privat și schimburile comerciale sunt factori determinanți majori pentru a ajuta oamenii să iasă din sărăcie și pentru a implementa noua agendă globală a obiectivelor de dezvoltare durabilă. APE poate contribui la integrarea economică regională, la crearea unui mediu de afaceri favorabil și la îmbunătățirea competitivității acestei regiuni.”

APE ține seama de diferitele niveluri de dezvoltare ale partenerilor. El oferă acces fără taxe și fără contingente la piața europeană pentru Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia și Swaziland. Africa de Sud va beneficia de asemenea de un acces sporit la piață, care depășește actuala sa înțelegere bilaterală cu UE.

Piețele din Africa Australă se vor deschide doar parțial pentru exporturile UE, treptat, în timp, punând astfel la dispoziția industriilor proprii mărfurile intermediare de care au nevoie pentru a sprijini creșterea economică. De asemenea, acordul prevede o serie de măsuri de protecție în aceste țări, de exemplu pentru industriile fragile, în formare, sau din motive de securitate alimentară. În plus, acordul sporește flexibilitatea producătorilor din Africa Australă de a fabrica produse din componente provenite din diverse alte țări, fără a fi expuși riscului de a-și pierde accesul liber la piața UE.

Context
Grupul APE din cadrul SADC este alcătuit din șase din cei 15 membri ai Comunității de Dezvoltare a Africii Australe (Botswana, Lesotho, Mozambic, Namibia, Swaziland și Africa de Sud). Angola are statut de observator și este posibil să adere la acord în viitor.

UE este cel mai mare partener comercial al grupului APE din cadrul SADC. În 2015, Uniunea a importat mărfuri în valoare de aproape 32 de miliarde EUR din această regiune, în special minerale și metale, și a exportat mărfuri de aproximativ aceeași valoare, constând în principal în produse chimice, ale industriei automobilelor și de inginerie.

Semnând acest acord, participanții se angajează să acționeze în direcția dezvoltării durabile, inclusiv să respecte standarde sociale și de mediu.

Sursa: Comisia Europeană

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com