Alegeri 2014: Campanie pentru alegerea conducerii UE în următorii cinci ani

election

Candidații la funcția de Președinte al Comisiei Europene trebuie să își prezinte programele politice în toate statele UE și să susțină o serie de dezbateri publice, se spune într-o rezoluție adoptată joi. Partidele politice europene trebuie să fie prezentate pe buletinele de vot alături de partidele naționale și să își nominalizeze candidații la președinția Comisiei cu mult înainte de alegeri, pentru a permite organizarea unei campanii pe teme europene la nivelul Uniunii, spun deputații.

Rezoluția pregătită de Andrew Duff (ALDE, UK) conține recomandările adresate statelor membre și partidelor politice europene privind îmbunătățirea organizării următoarelor alegeri europene și a fost votată cu 507 voturi pentru, 120 împotrivă și 18 abțineri.

Dezbateri publice între candidații la Președinția Comisiei

Partidele politice europene ar trebui să își nominalizeze candidații la Președinția Comisiei “cu suficient de mult timp înainte de alegeri” pentru a le permite să își organizeze o campanie în întreaga UE, pe teme europene, pe baza platformelor partidelor și a programului candidatului pentru Președinția Comisiei, se arată în rezoluție.

Candidații trebuie să își prezinte personal programele politice în toate statele membre UE, spun deputații. Ei mai cer partidelor politice europene să organizeze o serie de dezbateri publice între candidații nominalizați și cer statelor membre UE să permită emisiuni politice organizate de partidele europene.

Deputații așteaptă ca “acel candidat pentru Președinția Comisiei nominalizat de partidul politic european care va câștiga cele mai multe locuri în Parlament să fie primul avut în vedere care să aibă ocazia de a obține majoritatea absolută necesară în Parlament”.

Partidele politice europene – pe buletinul de vot

Parlamentul cere statelor membre și partidelor politice să se asigure că numele partidelor politice europene și, acolo unde este cazul, simbolurile lor vizuale, apar pe buletinul de vot. Acest lucru nu se întâmplă în niciun stat membru în momentul de față.

Partidele politice naționale trebuie să îi informeze pe cetățeni în cursul campaniei electorale la ce partid politic european sunt afiliați și ce candidat susțin la Președinția Comisiei.

Deputații candidați

Partidele politice trebuie să se asigure că numele candidaților membri ai Parlamentului European sunt publicate cel puțin șase săptămâni înainte de începerea votului. Partidele trebuie să aibă în vedere nominalizarea mai multor femei și să încurajeze reprezentarea egală, acolo unde este posibil.

Mai multe informații despre următoarele alegeri europene

Pentru mai multe informații despre voturile Parlamentului privind organizarea următoarelor alegeri europene (datele votului, numărul deputaților ce vor fi aleși în fiecare țară etc), accesaţi website-ul Parlamentului European.

Link-uri utile:

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com