Antonio Tajani a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European. S-au votat și cei 14 vicepreședinți și 5 chestori

Noul preşedinte al Parlamentului European a fost ales marţi, 17 ianuarie, şi îl va înlocui pe Martin Schulz, după cinci ani de mandat. Primul tur de scrutin a început cu şapte candidaturi oficiale, iar majoritatea absolută necesară a fost obținută în cel de-al patrulea tur de scrutin, în urma căruia  Antonio Tajani (PPE, IT) a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului cu 351 de voturi în fața lui Gianni Pittella (S&D) care a obținut 282 de voturi.


Procedura alegerii

Orice deputat european poate candida dacă este susţinut de un grup politic ori de cel puţin 5% din totalul membrilor Parlamentului, adică cel puţin 38 de deputaţi. Un candidat care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate (50% + 1) este declarat câştigător. Buletinele de vot goale sau distruse sunt anulate. Votul este secret și poate avea maximum patru tururi. Candidații se pot retrage și noi candidați pot intra în competiție înainte de cel de-al doilea și al treilea tur de scrutin. Dacă niciun candidat nu câștigă majoritatea absolută a voturilor valide exprimate în primele trei runde, Președintele este ales prin majoritate simplă în al patrulea tur, în care vor intra doar primii doi clasați în runda a treia.

Prezentările candidaților

Înainte de primul tur de scrutin, fiecare candidat a susținut o prezentare de trei minute în plen privind agenda sa prezidențială dacă va fi ales în funcția de președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. Guy Verhofstadt (ALDE) și-a retras candidatura înainte de vot.

Pentru a vedea clipul, apăsați pe numele candidatului:

 • Laurentiu Rebega – Grupul Europa Națiunilor și a Libertății  (RO)
 • Jean Lambert – Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană  (Marea Britanie)
 • Eleonora Forenza – Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (IT)
 • Helga Stevens – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni  (BE)
 • Gianni Pittella – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European (IT)
 • Antonio Tajani  – Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)  (IT)

Cu ce se ocupă preşedintele?

Preşedintele supraveghează întreaga activitate a Parlamentului, a organelor sale de conducere şi dezbaterile din plen. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate chestiunile juridice şi relaţiile externe. De asemenea, la începutul fiecărui summit al Consiliului European acesta învederează punctul de vedere al Parlamentului în ceea ce priveşte punctele de pe ordinea de zi a acestuia din urmă.

De asemenea, preşedintele este cel care semnează bugetul UE şi co-semnează legislaţia, alături de preşedintele Consiliului.

Parlamentul alege noul preşedinte pentru că ne aflăm la începutul celei de a doua părţi din mandatul de cinci ani pentru perioada 2014-2019. Aşa cum prevăd normele legislative, Parlamentul este ales pentru cinci ani, dar mandatul preşedintelui, vicepreşedinţilor, chestorilor şi al președinților comisiilor este de doi ani şi jumătate. Aşadar, alegerile au loc la începutul mandatului şi la mijlocul acestuia.

14 vicepreședinți, 5 chestori, 22 de comisii

După alegerea Președintelui, deputații au ales, miercuri, pe cei 14 vicepreședinți, în două tururi de scrutin, prin vot secret, în cadrul unei şedinţe prezidate de preşedintele nou-ales. Pentru a fi aleși, candidații trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor valide exprimate. Noii vicepreședinți provin din șase grupuri politice diferite. Deputații au ales de asemenea cinci chestori. Aceştia au aprobat componenţa numerică a celor 22 de comisii permanente ale Parlamentului. Pe 19 ianuarie, eurodeputaţii vor vota, de asemenea, şi cu privire la numirea membrilor în comisii.

Vicepreședinți aleși în primul tur de scrutin în ordinea precedenței

 1. Mairead McGUINNESS 466
 2. Bogusław LIBERADZKI 378
 3. David-Maria SASSOLI 377
 4. Rainer WIELAND 336
 5. Sylvie GUILLAUME 335
 6. Ryszard CZARNECKI 328
 7. Ramón Luis VALCÁRCEL SISO 323
 8. Evelyne GEBHARDT 315
 9. Pavel TELIČKA 313
 10. Ildikó GÁLL-PELCZ 310

Vicepreședinși aleși în al doilea tur de scrutin:

 1. Ioan Mircea Pasçu (S&D, RO) 517
 2. Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL, EL) 469
 3. Ulrike Lunacek (Greens/EFA, AT) 441
 4. Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, DE) 393

sursa: Parlamentul European

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com