Antreprenoriat şi locuri de muncă in UE

eu_mobility

Tratatul de la Roma din 1957 este documentul care instituie Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franța, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia și Luxemburg la 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul “Economic” atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.

Obiectivul Tratatului de la Roma era integrarea economiei comune, crearea unei pieţe comune, instituirea celor “4 libertăţi”, excluderea oricărei discriminări naţionale.
Cele 4 libertăţi instituite sunt:

  •     libera circulaţie a mărfurilor
  •     libera circulaţie a serviciilor
  •     libera circulaţie a capitalurilor
  •     libera circulaţie a persoanelor

În ţara noastră se vorbeşte cel mai adesea despre libera circulaţie a persoanelor.
Esenţa acestei libertăţi constă în eliminarea discriminărilor între cetăţenii unui stat membru şi cetăţenii celorlalte state membre, ce locuiesc sau muncesc pe teritoriul statului respectiv. Aceste discriminări se referă la condiţiile de intrare, deplasare, recunoaşterea pe bază de reciprocitate a calificărilor şi a diplomelor dobândite pe teritoriul statului ai cărui cetăţeni sunt, precum şi condiţiile de muncă, angajare sau remuneraţie.

Platforma electronică care uşurează exercitarea acestei libertăţi – pusă la dispoziţia cetăţeanului de către Comisia Europeană – este platforma EURES.

Scopul EURES este de a oferi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare/plasare (găsire a candidatului/locului de muncă potrivit) în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor.

Resurse pentru profesionişti şi antreprenori:

Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă
Valorificarea potențialului antreprenorial al Europei pentru relansarea creșterii economice
Viaţa în UE

 

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com