Cei 5 finalisti ai premiului UE pentru arhitectura contemporana „Mies van der Rohe”, ediția 2013 | Galerie foto

RejkjavikComisia Europeană și Fundació Mies van der Rohe au anunțat numele celor cinci finaliști care își vor disputa Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană „Mies van der Rohe”, ediția 2013. În total, au fost nominalizate 335 de lucrări din cele 37 de țări europene care participă la programul Cultura al UE. Lista finaliștilor a fost stabilită de un juriu format din experți (pentru detalii, a se vedea mai jos). Câștigătorul premiului și câștigătorul mențiunii speciale acordate celui mai promițător arhitect vor fi anunțați în luna mai, iar ceremonia de decernare va avea loc în data de 6 iunie și va fi găzduită de Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona, Spania.

„Aș dori să-i felicit pe toți arhitecții nominalizați și în special pe finaliști. În domeniul arhitecturii europene, avem resurse inepuizabile de talent, care ilustrează în mod strălucit dinamismul cultural și creativ din Europa. În același timp, ne dăm seama că sectorul arhitecturii se află în fața unor mari provocări rezultate în urma încetinirii economice. Comisia Europeană și Fundația Mies van der Rohe s-au angajat să sprijine acest sector care are o contribuție importantă în cadrul economiei și pentru crearea de locuri de muncă, pe lângă faptul că este o industrie creatoare de frumos, care generează o forță esențială pentru coeziunea din sânul societății. Vom continua să sprijinim arhitectura, inclusiv prin acest premiu, prin intermediul viitorului program Creative Europe, a declarat Androulla Vassiliou, Comisar European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret.

Cele cinci proiecte finaliste sunt următoarele:

Clădirea Primăriei, Ghent, Belgia
Arhitecți: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

20130130-city-hall-ghent-belgium

Superkilen (parc urban intercultural), Copenhaga, Danemarca
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

20130130-superkilen-copenhagen-denmark

Harpa – Sală de concerte și centru de conferințe din Reykjavik, Reykjavik, Islanda Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Harpa Concert Hall and Conference Centre in Reykjavik

Cămin pentru persoane în vârstă, Alcácer do Sal, Portugalia
Aires Mateus Arquitectos

20130130-house-for-erderly-people

Metropol Parasol (spațiu cultural și comercial), Sevilla, Spania
J. Mayer H.

20130130-metropol-parasol-seville-spain

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Leave a Reply

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com