Oraşul slovac Košice este Capitală europeană a culturii in 2013

kosice_13

Košice 2013 – Capitală europeană a culturii

Ceremonia de deschidere va avea loc in data de 19 ianuarie. Cu aceasta o cazie, Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va rosti un discurs la ceremonia de deschidere de la Teatrul de Stat din Košice împreună cu Richard Raši, primarul orașului, Marek Maďarič, ministrul slovac al culturii și Zdenko Trebuľa, președintele regiunii Košice.

Capitalele europene ale culturii sunt una dintre cele mai cunoscute inițiative culturale ale UE. Scopul acestora este promovarea și celebrarea patrimoniului și a vastei diversități culturale a Europei, precum și promovarea înțelegerii reciproce și a dialogului intercultural. Capitalele europene ale culturii reprezintă, de asemenea, o ocazie pentru orașele respective de a stimula turismul, de a genera noi locuri de muncă și creștere economică și de a-și transforma imaginea.
O capitală care reușește să integreze cultura în strategia sa de dezvoltare pe termen lung poate aduce importante beneficii culturale, economice și sociale pe termen lung. Statutul conferit generează, în medie, o creștere cu 12% a turismului și atrage milioane de vizitatori interesați de evenimente culturale, cu beneficii importante pentru sectorul vânzării cu amănuntul, industria hotelieră și serviciile de alimentație publică. Inițiativa poate fi și un catalizator pentru regenerare și crearea unei infrastructuri culturale noi, contribuind totodată la promovarea unor competențe noi ale operatorilor culturali și la sporirea vitalității culturale și a spiritului internațional ale orașului respectiv.

Începând cu anul 2010, fiecare capitală europeană a culturii care își respectă angajamentele luate în faza de selecție primește Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro. În plus, numeroase capitale beneficiază de finanțare suplimentară din Fondul european pentru dezvoltare regională.
Este pentru prima dată când un oraș din Slovacia primește acest titlu. Este o ocazie pentru Košice, pentru regiunea din care acesta face parte, precum si pentru toată Slovacia să atragă atenția asupra ei și asupra celui mai mare proiect cultural din istoria țării, proiect care este promițător.
Începând cu anul 1985, peste 40 de orașe au fost desemnate capitale europene ale culturii.

KosiceCenter

Leave a Reply

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com