CETA: Soluționarea litigiilor legate de investiții de către o instanță multilaterală

ceta-eu

Comisia Europeană își respectă angajamentul de a acționa în vederea creării unei instanțe multilaterale permanente în domeniul investițiilor cu rolul de soluționa litigiile legate de investiții.

În zilele de 13-14 decembrie, Comisia Europeană și Guvernul Canadei găzduiesc împreună, la Geneva, primele discuții preliminare cu reprezentanți ai guvernelor din întreaga lume privind crearea unei instanțe multilaterale în domeniul investițiilor. Aceasta va fi prima reuniune la nivel de guverne cu privire la această inițiativă, propusă pentru prima dată de Comisie în mai 2015.

Scopul final este de a crea un organism unic permanent cu rolul de soluționa litigiile legate de investiții, renunțându-se astfel la sistemul ad hoc de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (ISDS), inclus actualmente în aproximativ 3 200 de tratate de investiții aflate în vigoare în prezent, dintre care 1 400 încheiate de statele membre ale UE. Acest viitor organism, deschis tuturor țărilor interesate să adere la el, ar urma să soluționeze atât litigiile din cadrul tratatelor de investiții viitoare, cât și pe cele din cadrul tratatelor existente. Pentru acordurile de la nivelul UE, noul organism va înlocui sistemele jurisdicționale bilaterale în materie de investiții, incluse în acordurile la nivelul UE cu parteneri ALS.

Discuțiile de astăzi și de mâine se doresc a fi primele dintr-o serie de reuniuni care urmează să aibă loc în cursul anului viitor, pentru a avansa în direcția concretizării acestei inițiative importante.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström și ministrul canadian al comerțului internațional, Chrystia Freeland, intenționează, de asemenea, să discute inițiativa privind instanța multilaterală în domeniul investițiilor cu alți miniștri ai comerțului în contextul Forumului economic mondial de la Davos, din 20 ianuarie 2017.

Sursa: Comunicat de presă 13 decembrie

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com