Comisarul Androulla Vassiliou a lansat programul Erasmus+ in Romania

erasmusCu prilejul vizitei sale la Bucuresti din 11 martie, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, a lansat si in Romania programul Erasmus+, noul program de finantare al UE pentru educatie, formare, tineret si sport. Acesta va oferi burse unui numar de 120.000 de romani pentru a studia, a urma cursuri de formare, a dobandi experienta profesionala sau a participa la actiuni de voluntariat in strainatate in urmatorii sapte ani.

Inaintea vizitei sale, comisarul Vassiliou a declarat: „Ca in multe alte tari europene, rata somajului in randul tinerilor din Romania este foarte ingrijoratoare si reprezinta o risipa imensa de capacitati umane. In pofida unor progrese recente, proportia persoanelor cu un nivel scazut de competente in ceea ce priveste lectura, matematica si stiintele, precum si rata parasirii timpurii a scolii in Romania sunt foarte ridicate. Aceasta situatie agraveaza problema tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza un program educational sau de formare. Sistemele de educatie si de formare trebuie sa promoveze medii de invatare favorabile, sa puna accentul pe nevoile individuale ale elevilor si sa solutioneze de urgenta problema inadecvarii competentelor.

Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza un program educational sau de formare. Oferind oportunitati de mobilitate pentru invatare non-formala, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor sa-si intareasca increderea in sine, ii va ajuta sa-si gaseasca drumul in viata si, cel mai important, le va consolida competentele”, a adaugat comisarul Vassiliou.

Romania va primi aproape 52 de milioane de euro in 2014 in cadrul programului Erasmus+, ceea ce inseamna o crestere cu 11% in comparatie cu finantarea primita anul trecut prin programul pentru invatarea pe tot parcursul vietii si programul „Tineret in actiune”. Nivelul de finantare va creste in fiecare an pana in 2020. Romania poate, de asemenea, beneficia de bursele Jean Monnet pentru studii privind integrarea europeana realizate in institutii de invatamant superior si pentru proiecte transnationale in domeniul sportului.

Intre 2007 si 2013, aproximativ 80.000 de studenti, tineri, profesori, formatori si animatori pentru tineret din Romania au beneficiat de burse in cadrul programului UE pentru invatarea pe tot parcursul vietii si al programului „Tineret in actiune”, care au fost inlocuite de programul Erasmus+.

Programul Erasmus+

Programul Erasmus+ este lansat intr-un moment in care in Europa exista 26 de milioane de someri, dintre care aproximativ sase milioane sunt tineri. In Romania 185.000 de tineri sunt inregistrati ca someri, rata somajului in randul tinerilor fiind de peste 23%.

In acelasi timp, in Europa exista peste doua milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in a recruta personal cu competentele necesare.

Erasmus+ va contribui la remedierea acestor lacune in materie de competente, oferind unui numar de patru milioane de persoane posibilitatea de a studia, de a urma cursuri de formare, de a dobandi experienta profesionala sau de a participa la activitati de voluntariat in strainatate. Tinerii care beneficiaza de aceste oportunitati au mai multe sanse sa-si doreasca sau sa fie capabili sa lucreze in strainatate in viitor, ceea ce le sporeste perspectivele de angajare pe termen lung.

Bugetul programului Erasmus+ pentru urmatorii sapte ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mult decat bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013. Fiecare stat membru va beneficia de o crestere semnificativa a finantarii pe durata programului.

Pe langa faptul ca va oferi oportunitati de mobilitate individuale, Erasmus+ va creste calitatea si relevanta sistemelor europene de educatie, formare si tineret, prin acordarea de sprijin pentru formarea personalului didactic si a animatorilor pentru tineret, precum si prin stabilirea de parteneriate mai stranse intre sistemul de educatie si angajatori.

Bugetul de 14,7 miliarde de euro ia in considerare estimarile privind inflatia in viitor. Se estimeaza ca se vor aloca fonduri suplimentare pentru programele de schimb din invatamantul superior si pentru sprijinul administrativ acordat tarilor din afara UE. Decizia privind fondurile suplimentare disponibile va fi confirmata in cursul anului 2014.

Pentru prima data, Erasmus+ ofera sprijin pentru sport. Bugetul prevazut in acest sens, de aproximativ 265 milioane de euro pe o perioada de sapte ani, va contribui la combaterea unor probleme transfrontaliere cum ar fi meciurile aranjate si dopajul. De asemenea, vor fi sprijinite proiecte transfrontaliere la care participa organizatii active in domeniul sporturilor de masa si care promoveaza, de exemplu, buna guvernanta, egalitatea intre femei si barbati, incluziunea sociala, carierele duble si activitatea fizica pentru toti.

Cine beneficiaza de programul Erasmus+?

  • Doua milioane de studenti din invatamantul superior vor avea posibilitatea sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare in strainatate, inclusiv in cadrul a 450.000 de stagii;
  • 650.000 de ucenici si de tineri care urmeaza cursuri de formare profesionala vor primi burse ca sa studieze, sa urmeze cursuri de formare sau sa lucreze in strainatate;
  • 800.000 de profesori, formatori, membri ai personalului didactic si animatori pentru tineret vor avea posibilitatea de a preda sau de a urma cursuri de formare in strainatate;
  • 200.000 de studenti masteranzi care urmeaza un ciclu complet de studii in alta tara vor beneficia de garantii pentru imprumuturi;
  • peste 25.000 de studenti vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, ceea ce presupune efectuarea de studii la cel putin doua institutii de invatamant superior din strainatate;
  • peste 500.000 de tineri vor putea desfasura activitati de voluntariat in strainatate sau vor putea participa la programe de schimb de experienta pentru tineret;
  • 125.000 de scoli, institutii de invatamant profesional si de formare, institutii de invatamant superior si de invatamant pentru adulti, organizatii pentru tineret si intreprinderi vor primi finantare pentru a institui 25.000 de „parteneriate strategice”, cu scopul de a promova schimburile de experienta si stabilirea de contacte cu piata muncii;
  • 3.500 de institutii de invatamant si intreprinderi vor primi sprijin pentru crearea a peste 300 de „Aliante ale cunoasterii” si „Aliante ale competentelor sectoriale”, pentru a stimula capacitatea de insertie profesionala, inovarea si spiritul antreprenorial;
  • 600 de parteneriate transnationale in domeniul sportului, incluzand evenimente europene de tip non-profit, vor beneficia de asemenea de finantare.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com