Comisarul european Corina Cretu, alaturi de Frans Timmermans si Valdis Dombrovskis, lanseaza la Riga o noua serie de dialoguri cu cetatenii UE

citizens-dialogue

Comisia Europeană lansează o nouă serie de dialoguri cu cetățenii, oferindu-le astfel tuturor europenilor posibilitatea de a intra în dialog direct cu membrii Comisiei Europene. Noua serie face parte din angajamentul clar al Comisiei de a îmbunătăți pe mai departe comunicarea sa cu cetățenii. În scrisorile sale adresate comisarilor, în septembrie 2014, președintele Juncker a cerut întregului colegiu să fie “activi din punct de vedere politic în statele membre și în dialogul cu cetățenii europeni.”

Cetățenii din Letonia, Estonia și Lituania au participat pe data de 8 ianuarie 2015 la această primă dezbatere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, vicepreședintele Valdis Dombrovskis și comisarul european Corina Crețu, la Riga. Comisarii au discutat despre aspecte importante pentru Europa și zona Baltică, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, creșterea economică, noul plan de investiții al Uniunii Europene, responsabilitatea fiscală, reformele structurale și dialogul social.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dl Frans Timmermans, a declaran: “Uniunea Europeană nu înseamnă doar Bruxelles, de aceea ne dorim cu toții ca fiecare comisar european să petreacă mai mult timp alături de cetățenii din statele membre. Ascultându-Ie preocupările și ideile lor despre cum îi poate ajuta Europa, ne va ajuta să ne facem treaba mai bine. Sper, alături de colegii mei, să avem parte de un dialog real și deschis cu cetățenii europeni.”

Comisarul european Corina Crețu a adăugat: “Privesc acest dialog cu cetățenii ca pe o oportunitate de a înțelege mai bine cetățenii statelor baltice, cu care simt că am multe lucruri în comun. Mă bucur că pot afla mai multe din gândurile, sentimentele și așteptările lor în ceea ce privește Uniunea Europeană. Această conversație mă va ajuta, cu siguranță, să-mi exercit mandatul mai bine, în folosul tuturor cetățenilor europeni.”

Cetățenii au participat în mod direct la această dezbatere, înregistrându-se în prealabil la adresa de internet furnizata de CE http://www.eiropasnakotne.lv/, dar au putut si sa o urmareasca online și sa comenteze, în timpul derularii evenimentului, pe  pagina: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_en.htm.  Comentarii au fost trimise si pe Twitter, folosindu-se hashtag-ul #EUdialogues.

Evenimentul a fost moderat de către Edijs Boss, jurnalist și prezentator TV3, in limba letonă, și a fost tradus simultan în limbile engleză, estonă, lituaniană, suedeză, daneză, finlandeză, franceză și germană.

Context

Conceptul dialogurilor cu cetățenii se bazează pe modelul “întâlnirilor de consiliu local” sau forumurilor cetățenești în timpul cărora oamenii politici îi ascultă și discută cu cetățenii despre deciziile și politicile adoptate. Între 2012 și 2014, Comisia Europeană a organizat 51 de dialoguri cu cetățenii, în toate statele membre. Raportul integral pe această temă poate fi consultat în pagina:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/dialogue_en.pdf .

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com