Componenta noului Parlament European | Calendarul parlamentar

parlamentul_europeanSapte grupuri politice au fost recunoscute la Parlamentul European. Acestea isi vor incepe activitatea saptamana viitoare in cadrul sesiunii plenare, la Strasbourg, unde vor alege presedintele, vicepresedintii si alte persoane ce vor ocupa functii importante. Regulile Parlamentului spun ca grupurile politice trebuie sa fie formate din cel puțin 25 de deputati provenind din cel putin sapte state membre.

Grupurile politice joaca in rol important in fixarea ordinii de zi a Parlamentului, in alegerea presedintelui acestuia, a vicepresedintilor, a presedintilor comisiilor si a raportorilor si in alocarea timpului de vorbire in dezbateri. Grupurile se bucura si de alte tipuri de sustinere.

Fiecarui grup i se ofera un secretariat pentru a se putea ocupa de propria organizare interna. Membrii grupului politic numesc un presedinte sau mai multi, care ii reprezinta in Conferinta Presedintilor.

Va prezentam grupurile politice ale mandatului 2014-2019, in ordinea numarului de membri la 24 iunie 2014.

Grup politic

Presedinte sau presedinti

Numarul membrilor

Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) (PPE)

Manfred Weber (Germania)

Este la al treilea mandat la Parlamentul European. In ultimul mandat, a fost membru al comisiei pentru afaceri constitutionale.

221

Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D)

Martin Schulz (Germania)

A fost presedinte al Parlamentului European din 2012 pana in 2014 si este eurodeputat de 20 de ani.

191

Conservatorii si Reformistii Europeni (CRE)

Syed Kamall (Regatul Unit) a fost ales presedinte al grupului sau. A devenit deputat european in 2005. In mandatul trecut, a fost membru al comisiei pentru afaceri economice.

70

Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)

Membrii grupului l-au ales pe Guy Verhofstadt (Belgia) presedinte. Fostul premier belgian a prezidat grupul si in mandatul trecut.

67

Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica (GUE/NGL)

Gabriele Zimmer (Germania). Este la al treilea mandat in Parlamentul European. Este presedinta grupului din 2012.

52

Verzi/Alianta Libera Europeana (Verzi/ALE)

Philippe Lamberts (Belgia) si Rebecca Harms (Germania) au fost ales co-presedinti. Lamberts il inlocuieste pe Daniel Cohn-Bendit (Franța). Harms a fost co-presedinta si in mandatul trecut.

50

Grupul Europa Libertații si Democrației Directe (EFDD)

Nigel Farage (Regatul Unit) si David Borrelli (Italia)

Nigel Farage este membru al Parlamentului European din 1999. A mai fost lider al grupului. David Borrelli a fost ales pentru prima data in Parlamentul European si a fost consilier in orasul Treviso.

48

 

Calendarul parlamentar

Rosu, albastru, roz, turcoaz: nu sunt culorile curcubeului, ci ale activitatilor de la Parlamentul European. In calendarul parlamentar, saptamanile au coduri de culori pentru fiecare perioada de activitați. Va prezentam un scurt ghid al culorilor din calendarul ce va ghida activitatea noilor eurodeputati in urmatorii cinci ani.

Albastru: grupuri politice

In saptamanile marcate cu albastru, deputatii europeni se reunesc cu alti membrii de la acelasi grup politic. Grupurile politice din Parlamentul European grupeaza deputati provenind de la partide politice nationale diferite, care impartasesc aceeasi pozitie politica si afiliere. 25 de membri provenind din cel putin sapte state pot crea un grup politic.

In cadrul reuniunilor grupurilor politice, deputatii europeni dezbat pozitiile proprii asupra propunerilor legislative ce urmeaza a fi dezbatute si votate in plen. Acestia examineaza rapoartele comisiilor parlamentare, propun amendamente si cad de acord asupra unei pozitii a grupului.

Roz: reuniunile comisiilor

Fiecare eurodeputat lucreaza in una sau mai multe comisii. Fiecare comisie este dedicata unui domeniu special al politicilor UE, de la afaceri externe la egalitate, educație si cultura.

Saptamanile roz sunt dedicate reuniunilor in comisii. Acestea reprezinta forumul in cadrul caruia deputatii europeni de la diferite grupuri politice discuta in detaliu propunerile legislative, propun amendamente, examineaza propunerile Comisiei si poziția Consiliului si intocmesc rapoarte ce vor fi prezentate in plen.

Rosu: punctul culminant al lunii

Toate aceste activitati culmineaza cu sesiunea plenara a Parlamentului, care se deruleaza la Strasbourg si la Bruxelles. Sedințele plenare, marcate in calendar cu rosu, reprezinta arena in care deputatii europeni dezbat chestiuni importante, iau decizii prin vot, adopta, modifica sau resping legi.

In iulie vor avea loc doua perioade de sesiune importante. In sesiunea constitutiva, vor fi alesi presedintele, vicepresedinții si alti reprezentanti ai Parlamentului European. In cadrul celei de-a doua perioade, subiectul fierbinte al ordinii de zi este alegerea presedintelui Comisiei.

Turcoaz: in afara Parlamentului

In saptamana turcoaz, deputatii europeni desfasoara activitati in afara Parlamentului European. Lucreaza fie in tara de origine, avand oportunitatea de a fi in contact direct cu electoratul, fie in delegatiile parlamentare, responsabile cu relatiile UE cu celelalte state.

sursa: Parlamentul European

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com