Consolidarea luptei împotriva criminalității și a terorismului: acord privind confiscarea transfrontalieră a bunurilor

La 20 iunie 2018, acordul politic provizoriu atins de către Parlamentul European și Consiliu privind propunerea Comisiei pentru un regulament al UE privind sechestrarea și confiscarea bunurilor dincolo de frontiere a fost confirmat de către statele membre. Propunerea a fost adoptată ca parte a planului de acțiune pentru a consolida lupta împotriva finanțării terorismului și contribuie la Uniunea în domeniul securității.

VERA Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen declară: „Salut acordul politic cu privire la noile reguli pentru a facilita confiscarea bunurilor dincolo de frontiere. În momentul de față, 99% din veniturile penale rămân în mâinile criminalilor și teroriștilor. Legislația actuală a UE privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de confiscare sau de înghețare a activelor la nivel transfrontalier este depășita și predispusa la lacune. Statele membre trebuie să coopereze mai bine și mult mai rapid. Noul nostru set de reguli se vor aplica în mod direct în statele membre, cu documente standard, termene clare și o mai bună comunicare între autoritățile naționale.”

Noul regulament va stabili un termen de 48 de ore pentru a recunoaște și a executa ordinele de sechestru a averilor. Se va extinde domeniul de aplicare al normelor actuale privind recunoașterea transfrontalieră: infractorii pot fi privați de activele provenite din săvârșirea de infracțiuni, chiar și atunci când activele le aparțin rudelor lor.
În cele din urmă, în cazuri de executare transfrontalieră a ordinelor de confiscare, drepturile victimei la compensații vor avea prioritate față de creanțele statelor. Ca urmare a acestui acord politic, textul directivei va trebui să fie aprobat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu.

Link-uri utile:

Declarația prim-vicepreședintelui Timmermans, a vicepreședintelui Dombrovskis și a comisarului Jourovà privind adoptarea de către Parlamentul European a celei de a 5-a Directive privind combaterea spălării banilor

Întrebări și răspunsuri: Fonduri consolidate pentru securitate în perioada 2021-2027

Sursa: Comunicat de presa al CE

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com