Cooperare operațională cu Serbia pentru protejarea frontierelor și gestionarea fluxurilor migratorii

La 20 septembrie, Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, și Nebojša Stefanović, viceprim-ministrul și ministrul de interne al Republicii Serbia, au parafat un acord privind statutul care va permite desfășurarea în Serbia a unor echipe europene de poliție de frontieră și gardă de coastă.

Agenția va fi în măsură să sprijine Serbia în ceea ce privește gestionarea frontierelor și să desfășoare operațiuni comune cu această țară, în special în cazul unei schimbări bruște a fluxurilor migratorii.

Acordul de astăzi cu Serbia privind statutul este cel de al treilea acord parafat cu țările partenere din regiunea Balcanilor de Vest, după cel parafat cu Albania în februarie și, respectiv, cu fosta Republică iugoslavă a Macedoniei în luna iulie. Negocierile cu Muntenegru și cu Bosnia și Herțegovina sunt în curs de desfășurare.

Context

În 2016, Comisia a consolidat mandatul poliției de frontieră și gărzii de coastă la nivel european, permițându-i acesteia să trimită echipe în vecinătatea imediată a UE. pe 12 septembrie, în urma discursului președintelui Juncker privind starea Uniunii în 2018, Comisia a propus consolidarea în continuare a poliției de frontieră și a gărzii de coastă la nivel european, conferindu-i un nivel de ambiție corespunzător și permițând desfășurarea de efective și derularea de operațiuni comune în țări situate în afara vecinătății imediate a UE.

Sursa: Comunicat de presă al CE – Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european: s-a ajuns la un acord privind cooperarea operațională cu Serbia

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com