Creste increderea in Uniunea Europeana: rezultatele sondajului Eurobarometru standard toamna 2014

eurobarometru

Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2014 este primul sondaj de opinie realizat la nivelul întregii UE de la începutul mandatului Comisie Juncker la 1 noiembrie 2014, iar rezultatele indică o îmbunătățire a principalilor indicatori politici:

Mai mulți cetățeni au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană și au încredere în UE. Există totodată și un sprijin public considerabil pentru domeniile-cheie de politică prezentate în Orientările politice ale Comisiei..

Numărul cetățenilor europeni care spun că au o imagine pozitivă despre UE a crescut de la 35% (procent înregistrat în luna iunie a acestui an) la 39 % (în noiembrie). O proporție de 37% dintre respondenți au o imagine neutră, iar 22% (un procent mai mic decât cel de 25% înregistrat în iunie) au o imagine negativă.

De asemenea, numărul cetățenilor europeni care spun că au încredere în Uniunea Europeană a crescut și el la 37% (cu 6 puncte procentuale de la sondajul anterior, realizat imediat după alegerile pentru Parlamentul European). Nivelul mediu de încredere în guvernele naționale, la rândul său, a crescut ușor, ajungând la 29% (o creștere cu 2 puncte procentuale).

Numărul persoanelor care afirmă că vocea lor contează în UE a scăzut (până la 40%, mai exact cu 2 puncte procentuale) după ce atinsese, imediat după alegerile europene din mai 2014, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Așteptările în privința economiei și sprijinul față de moneda euro rămân stabile: În ceea ce privește economia, așteptările cetățenilor europeni se mențin mai degrabă stabile, mai mult de unu din cinci dintre aceștia (22%, cu un punct procentual mai puțin) fiind optimist în legătură cu următoarele douăsprezece luni, în timp ce 45% se așteaptă ca situația să rămână neschimbată. Aceasta înseamnă că mai mult de șase europeni din zece cred că situația economică nu se va înrăutăți. Numărul europenilor care cred că impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins deja punctul culminant (44%, în scădere cu 2 puncte procentuale) este ceva mai mic decât al celor care cred că „răul cel mare încă nu a venit” (46%, o creștere cu 2 puncte procentuale).

Atitudinea pozitivă față de moneda euro este stabilă (56% în UE, 67% în zona euro). Sprijinul față de moneda unică a crescut în 18 state membre, în modul cel mai frapant în Lituania (63%, o creștere cu 13 puncte procentuale), țară care va adera la zona euro la 1 ianuarie 2015, și în Letonia (74%, o creștere cu 6 puncte procentuale).

În privința problemelor care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni, imigrația continuă să urce în clasamentul aspectelor menționate cel mai frecvent la nivel național și la nivelul UE. Cu 24% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare), imigrația se situează actualmente pe locul al patrulea în clasamentul aspectelor cel mai des menționate la nivelul UE, iar cu 18% (o cifră cu 3 puncte procentuale mai mare) ocupă locul al treilea în clasamentul aspectelor cel mai des menționate la nivel național. În Malta, Marea Britanie și Germania, cetățenii consideră imigrația ca fiind chiar preocuparea cea mai importantă.

În fine, cetățenii rămân optimiști cu privire la viitorul UE. În proporție de 56% (cifră care a rămas neschimbată), europenii afirmă că sunt optimiști, pe când 37% (cifră cu un punct procentual mai mică) spun că sunt pesimiști.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com