Criza refugiaților: 90 de dispozitive de amprentare instalate la punctele de frontieră grecești

businessman scanning of a finger on a touch screen interfaceComisia Europeană a alocat miercuri, 13 ianuarie, 1,3 milioane de euro Greciei pentru achiziționarea a 90 de dispozitive de amprentare. Acestea vor fi utilizate pentru înregistrarea corespunzătoare a migranților la punctele de trecere a frontierei elene.

Pentru un schimb de informații eficient între statele membre, cele 90 de dispozitive de amprentare vor fi instalate la toate punctele de frontieră de pe teritoriul țării, inclusiv în cele din insulele din Marea Egee de Est, și vor fi conectate la sistemul central EURODAC. Va fi astfel garantată funcționarea eficientă a punctelor de acces (hotspot-uri) din insulele Lesbos, Chios, Leros, Kos și Samos.

Context

Această asistență financiară de urgență din Fondul pentru securitate internă (ISF) face este parte din eforturilor Comisiei de a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux masiv de refugiați.

Pentru 2016, Comisia a prevăzut asistență financiară de urgență, pusă la dispoziția tuturor statelor membre, în valoare totală de 55,9 milioane de euro prin programul ISF și alte 133 de milioane de euro prin Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI). Aceste finanțări reprezintă alocări în plus față de alocările ISF și FAMI prevăzute inițial pentru perioada 2014 – 2020.

EURODAC este o bază de date biometrice în care statele membre ale UE sunt obligate să introducă datele de amprentare ale migranților ilegali / solicitanților de azil de peste 14 ani, în scopul de a-i identifica la intrarea în UE, precum și de a verifica dacă au mai făcut anterior cereri de azil. Scopul său principal este de a facilita aplicarea Regulamentului Dublin, care determină statul membru responsabil de procesarea unei cereri de azil primul stat de înregistrare). Regulamentul Eurodac a fost adoptat în 2000, revizuit în 2013 și a intrat în vigoare în varianta revizuită de la data de 20 iulie 2015.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in România

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com