Din 19 octombrie 2017, importurile de produse ecologice vor fi acoperite doar prin noul sistem de certificare electronică

Începând de mâine devine aplicabil un nou sistem de certificare electronică, menit să îmbunătățească monitorizarea importurilor de produse ecologice, care face din UE un lider mondial în domeniul trasabilității și al colectării de date fiabile privind comerțul cu aceste produse.

Acest sistem inovator de e-certificare va contribui la consolidarea dispozițiilor privind siguranța produselor alimentare și la reducerea fraudelor potențiale. El va reduce, de asemenea, sarcina administrativă a operatorilor și autorităților și va furniza date statistice mult mai cuprinzătoare cu privire la importurile de produse ecologice.

Atât certificarea pe suport de hârtie, cât și e-certificarea vor fi utilizate pe durata unei perioade de tranziție de 6 luni. Începând din 19 octombrie 2017, importurile de produse ecologice vor fi acoperite doar prin e-certificare.

În practică, modificările vor necesita adăugarea acestor certificate de import la Sistemul de control al comerțului și de expertiză (TRACES) – sistemul electronic existent al UE pentru urmărirea deplasării produselor alimentare pe teritoriul UE. Accesibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, sistemul TRACES a arătat că facilitează comerțul permițând partenerilor comerciali și autorităților competente să obțină cu ușurință informații privind deplasarea transporturilor lor de produse și accelerând procedurile administrative. El s-a dovedit, de asemenea, a fi un instrument neprețuit pentru facilitarea reacțiilor rapide la amenințările privind sănătatea prin urmărirea deplasărilor transporturilor de produse și facilitarea gestionării riscurilor prezentate de transporturile respinse.


 

Sursa: Comunicat de presă al CE

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com