Drepturile cetăţenilor Uniunii Europene, reafirmate în 2013

Viviane_Reding_Marseille

Anului European al Cetăţenilor 2013 reprezintă pentru noi o oportunitate de a vă asculta şi de a afla care vă sunt preocupările şi cum putem clădi împreună Uniunea Europeană a viitorului.” – Viviane Reding, Vicepreşedintele Comisiei Europene

 

Anul European al Cetăţenilor 2013 marchează 20 de ani de la înfiinţarea conceptului de cetăţenie europeană prin Tratatul de la Maastricht. Cu un an înaintea alegerilor europene din 2014 şi a propunerilor de schimbare a Tratatului, Anul European a stimulat o dezbatere de amploare asupra viitorului Europei şi un simbol pentru consolidarea „spaţiului public” european. Campania de informare şi de comunicare derulată pe întreg parcursul anului 2013 a reuşit să sensibilizeze cetăţenii europeni cu privire la drepturile garantate cetăţenilor Uniunii Europene, astfel încât cetăţenii să fie conştienţi de drepturile lor şi să şi le exercite, şi să participe în mod democratic la politicile şi programele Uniunii.

 

Începând cu luna ianuarie a acestui an şi până în prezent, membrii Comisiei Europene au organizat 37 de dialoguri cu cetăţenii în diferite ţări ale Uniunii Europene, cu participarea unui comisar. În total, sunt planificate peste cincizeci de întâlniri în 2013.

Un document recent adoptat de Comisia Europeană întăreşte responsabilitatea comună a statelor membre şi a instituţiilor UE în protejarea drepturilor cetăţenilor UE de a trăi şi de a lucra într-o altă ţară a UE. Documentul Comisiei prezintă cinci acţiuni concrete de susţinere a autorităţilor naţionale şi locale pentru:

  • Combaterea căsătoriilor de convenienţă : Comisia va ajuta autorităţile naţionale să pună în aplicare normele UE , care să le permită să lupte potenţiale abuzuri ale dreptului la liberă circulaţie de pregătirea unui Manual privind abordarea căsătorii de convenienţă .
  • Implementarea regulilor de coordonare a securităţii sociale UE : Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a clarifica “testul de reşedinţă obişnuită” utilizat în normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială ( Regulamentul 883/2004/EC ), într-un ghid practic care va fi produs de la sfârşitul anului 2013 .
  • Soluţionarea problemelor legate de incluziune socială : încurajarea statelor membre să acceseze cât mai mult din Fondul Social European.
  • Promovarea schimbului de bune practici între autorităţile locale.
  • Aplicarea la nivel local a  normelor privind libera circulaţie a cetăţenilor UE : Comisia va crea până la sfârşitul anului 2014, în cooperare cu statele membre, un modul de instruire on-line pentru a ajuta personalul autorităţilor locale să înţeleagă pe deplin şi să aplice drepturile de libera circulaţie a cetăţenilor UE .

Cu peste 14 milioane de cetăţeni ai Uniunii rezidenţi în alt stat membru, libera circulaţie – sau dreptul de a trăi, munci şi studia oriunde în Uniunea Europeană – este dreptul cel mai preţuit de către europeni. Lucrătorii din UE beneficiază de acest drept încă de la începuturile Uniunii Europene, principiu afirmat în primul Tratatul european de la Roma în 1957.

 

Linkuri utile: