Ecologie, migratie, dezvoltare: activitati derulate de Europe Direct Timisoara in saptamana “Scolii Altfel”

lucru

“Scoala Altfel” la a patra editie

Cu o saptamana inainte de vacanta de Paste, in unitatile din invatamantul preuniversitar din Romania se deruleaza activitati educative ce utlizeaza metodele si instrumentele educatiei non-formale. Pentru ca aceste actiuni sa isi atinga obiectivele de invatare, scolile si liceele realizeaza un plan de activitati cu parteneri din randul organizatiilor neguvernamentale, al institutiilor administratiei de stat, universitatilor, companiilor etc, cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea sa invete cat mai multe lucruri noi, din cele mai diferite domenii.

Si in acest an, echipa Centrului de Informare Europe Direct Timisoara a derulat actiuni de informare si ateliere practice pe teme diverse, precum ecologie sustenabila, implicarea Uniunii Europene in eradicarea saraciei, a bolilor si a altor probleme grave cu care se confrunta tarile sarace din afara Uniunii, migratia si problemele asociate.

Luni, 6 aprilie, echipa Europe Direct s-a deplasat la Resita, in judetul Caras-Severin. Proiectul ecologic “Plantăm pentru viitor”, desfășurat în parteneriat cu Colegiul Național “Mircea Eliade” Reșița, Ocolul Silvic Reșița și Asociația ecologica timișoreană “Păduri pentru viitor”, a implicat prezentări și dezbateri pe tema ecologiei sustenabile, cu accent pe beneficiile plantării copacilor în mediile rural, suburban și urban. Prezentarile si discutiile au fost urmate de o activitate practica. Pentru aceasta, echipa Europe Direct s-a deplasat impreuna cu un grup de 10 elevi si profesori in afara orasului Resita, pe un teren pus la dispozitie de Ocolul Silvic Resita. Acolo au semănat ghindă de stejar roșu, iar cei cinci puieți de chiparos de baltă, copaci rari și probabil primii din județul Caraș-Severin, au fost plantați a doua zi în curțile a două școli din Reșița.

Acest proiect ecologic are si rolul de a sensibiliza tinerii si comunitatea cu privire la implicarea in proiecte sustenabile in domeniul ecologiei. Niste calcule simple arata ca plantarea padurilor cu ajutorul voluntarilor poate aduce beneficii economice importante pentru societate. Cu o investitie financiara minina de 22 euro (100 lei) pentru colectarea a 50 de kg de ghinda, se pot semana cu ajutorul voluntarilor suprafete de 1-2 ha de padure.

Echipa Europe Direct s-a deplasat miercuri, 8 aprilie, la Liceul Teoretic din comuna Periam,  judetul Timis. Seminarul “Tineri europeni in actiune” a fost structurat in 3 parti: realizarea unor postere pe tema migratiei (desen, colaj, pictura), prezentarea prioritatilor Anului European pentru Dezvoltare 2015 si vizionarea filmului “Italianul”, pe tema migratiei. In Periam, problematica migratiei este importanta, atat pentru tineri, cat si pentru cadrele lor didactice. Un numar mare de copii si tineri din aceasta localitate se confrunta cu efectele fenomenului migratiei, precum pericolul de abandon scolar, probleme de disciplina, absenteism, rezultate slabe la invatatura, intrucat parintii acestora sunt plecati la lucru in strainatate.

Programul actiunilor derulate de echipa Europe Direct Timisoara in saptamana  6-10 aprilie 2015 – “Scoala Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun”:

6 aprilie – orele 10.00-13.00 – Proiectul “Plantam pentru viitor” – la Colegiul National “Mircea Eliade” – Resita (elevii cls a VII-a)
6 aprilie – orele 10.30-12.00 – Seminar “Tineri europeni in actiune” – la Universitatea Tibiscus, Timisoara (elevi cls a V-a, Colegiul CD Loga)
7 aprilie – orele 11.00-12.30 – Seminar “Tineri europeni in actiune” – la sediul Europe Direct Timisoara (elevi cls a IX-a, Liceul Teoretic JL Calderon)
7 aprilie – orele 10.00-11.30 – Seminar “Tineri europeni in actiune” – la Universitatea Tibiscus, Timisoara (elevi cls a X–a, Colegiul E Ungureanu)
8 aprilie – orele 10.30-12.00 – Seminar “Tineri europeni in actiune” – la Universitatea Tibiscus, Timisoara (elevi cls a VII-a, Colegiul Pedagogic Carmen Silva)
8 aprilie – orele 9.30-12.00 – Seminar “Tineri europeni in actiune: migratia in UE” – la Liceul Teoretic din Periam, jud. Timis (elevi cls a V-VIII)
8 aprilie – orele 12.00-14.00 – Distribuire materiale informative pe tematica europeana in domeniul culturii in cadrul evenimentului Cine-edu derulat de Pelicula Culturala la Ambasada, Timisoara
9 aprilie – orele 12.00-14.00 – Distribuire materiale informative pe tematica europeana in domeniul culturii in cadrul evenimentului Cine-edu derulat de Pelicula Culturala la Ambasada, Timisoara

scoala altfel 2015 EDIC

 

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com