Eurobarometru: politicile climatice sustin redresarea economica

Climate-changeTot mai multi europeni recunosc utiliteatea politicilor climatice ca si instrumente de crestere economica si ocupare a fortei de munca. Un sondaj Eurobarometru recent arata ca increderea europenilor in acestea a crescut de la 78% in 2011 la 80% in prezent. Acest procent ramane ridicat chiar si in statele membre care au avut cel mai mult de suferit in perioada crizei, fiind de cel putin 65%.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice afirma ca “nu se pune problema sa alegem intre crestere si competitivitate” ci ca ele merg mana in mana. J.M. Barosso spune ca este multumit de faptul ca europenii inteleg acest lucru si ca reprezinta o incurajare pentru Comisie de a promova si sustine in continuare politicile climatice in Europa.

Principalele rezultate ale sondajului sunt urmatoarele:

  • 80 % dintre respondenti sunt de acord ca economia si ocuparea fortei de munca pot fi impulsionate prin combaterea schimbarilor climatice si prin utilizarea mai eficienta a energiei, 31 % dintre respondenti fiind pe deplin de acord, iar 49 % tinzand sa fie de acord cu aceasta idee. Țarile cu numarul cel mai mare de respondenti care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (52 %), Suedia (50 %), Malta (44 %), Irlanda si Cipru (43 %) si Grecia (42 %). Cea mai mica cota a respondentilor care au fost pe deplin de acord sau care tindeau sa fie de acord cu ideea respectiva a fost de 65 % si s-a inregistrat in Estonia.
  • Noua din zece europeni considera ca schimbarile climatice reprezinta o problema grava. Marea majoritate (69 %) considera ca acestea reprezinta o problema „foarte grava” si 21 % – o „problema destul de grava”. Doar 9 % dintre respondenti considera ca schimbarile climatice nu reprezinta o problema grava. Pe o scara de la 1 (cea mai mica) la 10 (cea mai mare), gravitatea schimbarilor climatice a fost plasata la 7,3, rezultat comparabil cu cifrele din 2011 (7,4) si din 2009 (7,1).
  • Schimbarile climatice sunt considerate o problema foarte grava cu care se confrunta lumea, dupa saracie si situatia economica. În 2011, schimbarile climatice s-au clasat pe locul al doilea, dupa saracie, foamete si lipsa apei, dar inaintea situatiei economice. Astazi, jumatate (50 %) din cetatenii europeni considera ca schimbarile climatice se numara printre cele patru cele mai grave probleme cu care ne confruntam. Respondentii din Suedia (39 %), Danemarca (30 %) si Malta (30 %) au fost cei mai dispusi sa considere schimbarile climatice drept cea mai grava problema mondiala actuala.
  • 70 % dintre europeni sunt de acord ca reducerea importurilor de combustibili fosili ar putea aduce UE beneficii din punct de vedere economic, 26 % dintre respondenti fiind pe deplin de acord, iar 44 % tinzand sa fie de acord cu acest lucru. Țarile cu numarul cel mai mare de respondenti care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (45%), Austria (40%), Cipru (38%), Irlanda (37%), Portugalia (34%) si Malta (34%).
  • Marea majoritate a europenilor sprijina actiunile nationale in domeniul eficientei energetice si al energiei din surse regenerabile. 92 % din respondenti cred ca este important ca guvernele lor sa acorde asistenta pentru imbunatatirea eficientei energetice pana in 2030, putin peste jumatate (51 %) din respondenti afirmand ca acest lucru este „foarte important”. În privinta energiei din surse regenerabile, 90 % considera ca este important ca guvernele lor sa stabileasca obiective pentru a intensifica utilizarea surselor de energie regenerabila pana in 2030, 49 % din respondenti considerand ca acest lucru este „foarte important”.
  • 50 % din europeni afirma ca au luat unele masuri de combatere a schimbarilor climatice in ultimele sase luni, ceea ce reprezinta o usoara scadere fata de 2011 (53 %). Cu toate acestea, atunci cand li s-a prezentat o lista de actiuni specifice pe care le-ar fi putut lua si fara a se specifica o anumita perioada, proportia a crescut la 89 %, in crestere fata de 85 % in 2011. Printre cele mai comune masuri se numara reducerea si reciclarea deseurilor (69 %) si incercarea de a reduce utilizarea articolelor de unica folosinta (51 %).

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

util: Pagina de Facebook dedicata politicilor climatice ale UE

Campania Generation Awake

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com