Fără standarde duble în UE: CE publică metodologia pentru compararea calității produselor alimentare

Comisia Europeană a publicat o nouă metodologie comună pentru compararea calității produselor alimentare pe teritoriul UE.

Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene, a dezvoltat o metodologie comună care le va permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în Uniunea Europeană. Această măsură vine în completarea acțiunilor deja întreprinse de Comisie în urma discursului privind starea Uniunii rostit de președintele Juncker.

Centrul Comun de Cercetare a prezentat la 14 iunie a.c. metodologia, în cadrul unei reuniuni a forumului la nivel înalt privind o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, a declarat la rândul său: „Piața unică nu poate fi o piață a dublului standard. […] Încurajez toate autoritățile naționale să utilizeze această metodologie în lunile următoare ca să putem pune capăt acestei practici.”

Forumul la nivel înalt pentru o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie să abordeze problema dublei calități a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia în iunie 2017. 

Metodologia de testare va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislația europeană.

Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârșitul lui 2018.

Sursa: Comunicat de presă al CE

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com