Fondul European pentru Investiții Strategice va fi extins și consolidat

fond-investitii-juncker

Trei evaluări confirmă propunerea Comisiei Europene de a consolida și de a extinde Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), elementul central al Planului de investiții pentru Europa.

Planul de investiții pentru Europa s-a dovedit deja util pentru încurajarea creșterii sustenabile a investițiilor în toate statele membre. Având în vedere rezultatele concrete obținute din momentul în care Comisia a prezentat planul de investiții cu doi ani în urmă, președintele Jean-Claude Juncker a prezentat, în discursul său privind starea Uniunii din 14 septembrie, o propunere de consolidare a FEIS pentru a stimula și mai mult investițiile.

După această propunere au fost efectuate trei evaluări, inclusiv o evaluare independentă, care a fost prevăzută în momentul înființării FEIS. Concluziile acestor evaluări sunt rezumate în comunicarea de astăzi a Comisiei și vor fi luate în considerare în dezbaterea legislativă a propunerii Comisiei, care va implica Parlamentul European și statele membre. În cadrul reuniunii la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern din 27 de state membre care a avut loc la Bratislava în 15 septembrie, precum și al Consiliului European din octombrie, statele membre s-au angajat să convină, în cadrul reuniunii Ecofin din 6 decembrie, asupra poziției lor de negociere privind propunerea Comisiei, ținând seama de evaluarea independentă.

Comisia și-a publicat raportul la 14 septembrie. Banca Europeană de Investiții, în calitate de partener strategic al Comisiei în cadrul Planului de investiții, și-a prezentat evaluarea la 5 octombrie. În sfârșit, firma EY, care oferă servicii de contabilitate la nivel mondial, a publicat o evaluare independentă externă la data de 14 noiembrie. Toate cele trei rapoarte au concluzionat că FEIS a sporit deja accesul la finanțare, precum și că a mobilizat capitalul privat, și au identificat domenii în care Planul de investiții ar putea fi îmbunătățit.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Planul de investiții este principala noastră inițiativă politică. Acesta a demonstrat deja că are ca efect îmbunătățirea mediului de investiții din Europa. Am învățat din experiențele inițiale și am ținut cont de acestea. Toate opiniile pe care le-am primit sunt conforme cu propunerea noastră de a rafina, extinde și consolida planul.”

 

Link-uri utile:

Întrebări și răspunsuri privind Comunicarea „Planul de investiții pentru Europa: evaluările aduc dovezi în favoarea consolidării sale”

Fișe informative referitoare la Planul de investiții, inclusiv rezultatele FEIS pentru fiecare țară și exemple de proiecte

Sursa: Comunicat de presă CE 29 nov 2016

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com