Grecia: Comisia mobilizează 35 de miliarde de euro din bugetul UE pentru locuri de muncă și creștere economică.

greciaLa două zile după realizarea unui consens privind măsurile ce se impun pentru încheierea unui nou acord de împrumut acordat Greciei, Comisia Europeană a dezvăluit astăzi planurile de ajutorare a Greciei în vederea maximizării gradului de utilizare a fondurilor UE. Conform mandatului conferit de summitul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro până în 2020 pentru a veni în sprijinul economiei grecești.

Pachetul de măsuri privind crearea de locuri de muncă și creșterea economică destinat Greciei însoțește un set cuprinzător de reforme ce va face parte dintr-un program creat în cadrul Mecanismului european de stabilitate. Acest program urmează a fi negociat de Grecia cu partenerii săi internaționali în săptămânile următoare. Ambele elemente – reformele și mobilizarea de fonduri pentru investiții și coeziune – sunt condiții preliminare esențiale pentru crearea de noi locuri de muncă, redresarea economică a Greciei și revenirea țării la prosperitate.

Planul pentru locuri de muncă și creștere economică își propune să ajute cetățenii și companiile grecești să depășească perioada dificilă de criză din ultimii ani și să redea speranța într-un viitor mai bun, în special tinerei generații. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Grecia a primitdeja un sprijin financiar internațional mai mare decât a primit întreaga Europă după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul Planului Marshall al SUA. Suntem dispuși să mergem și mai departe pentru a ajuta Grecia să cunoască o revigorare economică semnificativă și pentru a crea un cadru cât mai propice pentru implementarea reformelor propuse: aceste 35 de miliarde de euro pot contribui la creșterea atractivității Greciei din punctul de vedere al investițiilor și dau speranță, în special tinerei generații. După luni întregi de negocieri, adesea dureroase, trebuie să ne gândim la viitor. Acest nou început pentru locuri de muncă și creștere economică reprezintă contribuția Comisiei. Am convingerea că Parlamentul European și statele membre vor face tot posibilul pentru a debloca rapid acești bani.”

Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, a declarat: „Reformele convenite în cadrul summitului zonei euro sunt absolut necesare pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, dar ele trebuie însoțite de investiții ambițioase. Fondurile structurale și de investiții europene pot canaliza peste 20 de miliarde de euro către investiții pe teren în perioada 2014-2020, în avantajul Greciei și al poporului grec.”

Ca o măsură excepțională și în lumina situației unice din Grecia, Comisia propune îmbunătățirea situației lichidităților pentru a permite în continuare finanțarea investițiilor din perioada de programare 2007 – 2013. Acestea vor include: plata anticipată a restului de 5% din finanțările europene, procent în mod normal reținut până la închiderea programelor; și aplicarea unei rate de cofinanțare de 100% pentru perioada 2007 – 2013. Aceste măsuri echivalează cu lichidități în valoare de 500 de milioane de euro și economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediată a investițiilor în sprijinul creșterii economice și creării locurilor de muncă, cu condiția ca autoritățile grecești să se asigure că aceste fonduri vor fi utilizate în favoarea beneficiarilor și operațiunilor din cadrul programelor. Comisia va propune, de asemenea, creșterea nivelului de pre-finanțare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale[1]. Prin această pre-finanțare suplimentară poate fi pus la dispoziție încă 1 miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinanțate în cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispozițiilor comune.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com