In ce conditii pot adera Romania si Bulgaria la spatiul Schengen? | Video Europe Direct Timisoara

schengen1

Consiliul Justitie si Afaceri Interne a luat în considerare declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni la chestiunea aderării la Schengen a celor două ţări cât de curând posibil, a declarat ministrul lituanian de interne, Alfonsas Barakauskas, în conferinţa de presă de după reuniunea miniştrilor de interne desfăşurată la Bruxelles in luna decembrie.

România consideră că o nouă discuţie la Consiliul JAI privind aderarea la Spaţiul Schengen fără perspectiva unei decizii politice care să întrunească unanimitatea este de natură să perpetueze acest blocaj, care nu îi poate fi imputat, dat fiind faptul că a îndeplinit toate criteriile prevăzute de acquis-ul Schengen. Evidenţiind menţinerea angajamentului privind aderarea la Spaţiul Schengen şi deschiderea de a coopera îndeaproape cu Statele Membre pentru atingerea acestui obiectiv, România şi Bulgaria au precizat că vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea“, informează MAI şi MAE într-un comunicat de presă comun.

Romania si Bulgaria subliniază faptul că nu există nici un motiv, juridic sau bazat pe realităţi concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum şi faptul că soluţia avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat, se arată în comunicat.

Totodată, cele două state au invitat partenerii europeni să răspundă, în cel mai scurt timp posibil, aşteptărilor legitime privind o decizie pozitivă de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare.

 

“Aderarea Romaniei la spatiul Schengen” – interviu cu Dl Jannes de Jong, consilier grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni al Parlamentului European

material informativ realizat de Centrul de Informare Europe Direct Timisoara

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com