Initiativa Comisiei Europene de reducere a birocratiei privind recuperarea TVA-ului | REFIT

birocratieIn fiecare an, 150 de milioane de declaratii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administratiile fiscale nationale. in prezent, informatiile solicitate, formatul formularelor nationale si termenele de raportare variaza considerabil de la un stat membru la altul. Aceasta face ca recuperarea TVA pentru intreprinderile cu activitati transfrontaliere complexe sa reprezinte o procedura costisitoare si greoaie. intreprinderile care isi desfasoara activitatea in mai multe state membre s-au plans, de asemenea, ca este dificil sa se conformeze normelor in materie de TVA, din cauza complexitatii procesului. Conform unui sondaj Eurobarometru, 74 % dintre europeni considera ca UE genereaza prea multa birocratie.

Pentru a veni in intampinarea acestei probleme si a ajuta intreprinderile sa-si desfasoare activitatea respectand normele in materie de TVA, Comisia Europeana a propus in 23 octombrie a.c. o noua declaratie standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru intreprinderile din UE cu pana la 15 miliarde de euro pe an. Declaratia va contine numai 5 rubrici obligatorii care vor trebui completate de catre contribuabili. Aceasta este o imbunatatire substantiala a situatiei actuale, in care anumite state membre solicita completarea a pana la 100 de rubrici informative.

Propunerea prevede un set uniform de cerinte pentru intreprinderi la depunerea declaratiilor de recuperare a TVA, indiferent de statul membru in care se face acest lucru. Declaratia standard de recuperare a TVA – care va inlocui declaratiile nationale de recuperare a TVA – va asigura necesitatea furnizarii de catre intreprinderi a acelorasi informatii de baza, in aceleasi termene, pe intreg teritoriul UE. Deoarece procedurile mai simple sunt mai usor de respectat si mai usor de aplicat, este de asteptat ca propunerea sa contribuie la o mai buna respectare a legislatiei in materie de TVA si la cresterea veniturilor publice. TVA-ul reprezinta aproximativ 21% din veniturile statelor membre si, cu toate acestea, taxe in valoare de aproximativ 193 miliarde EUR nu au fost colectate in 2011.

Algirdas Šemeta, comisarul european pentru impozitare, a afirmat ca noua declaratie TVA este un castig pentru ambele parti, atat pentru intreprinderi cat si pentru guverne, si ca ea sustine angajamentul UE pentru o pieta unica.

Intreprinderile vor depune lunar declaratii standard de recuperare a TVA, in timp ce microintreprinderile vor fi obligate sa faca aceasta numai trimestrial. Obligatia de a prezenta o declaratie recapitulativa anuala de recuperare a TVA, pe care unele state membre o solicita in prezent, va fi eliminata. Propunerea incurajeaza, de asemenea, depunerea pe cale electronica a declaratiei standard de recuperare a TVA, aceasta putand fi depusa pe cale electronica in intreaga Uniune.

Aceasta simplificare majora a procesului de recuperare a TVA sprijina angajamentele mai ample ale Comisiei in ceea ce priveste reducerea obligatiilor administrative si a obstacolelor in calea comertului in cadrul pietei unice. Aceste angajamente fac parte din programul REFIT al UE, lansat in decembrie 2012, ce reprezinta un demers important in directia garantarii faptului ca legislatia UE este adaptata scopului sau. REFIT exprima angajamentul Comisiei fata de un cadru de reglementare simplu, clar, stabil si previzibil pentru intreprinderi, lucratori si cetateni. Acesta va aduce beneficii deopotriva cetatenilor si intreprinderilor, cu conditia ca si celelalte institutii si statele membre sa demonstreze, la randul lor, un nivel de ambitie similar.

surse: Reprezentanta Comisiei Europene

Europa.eu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com