Initiativa in favoarea intreprinderilor mici | Consultare publica

shutterstock.com
shutterstock.com

Care sunt necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii care ar trebui vizate de viitoarele politici ale UE? Aceasta este intrebarea principala in cadrul unei consultari lansate de Comisie pentru a ajuta la imbunatatirea initiativei UE intitulate „Small Business Act” (SBA). SBA – un set amplu de masuri menite sa inlesneasca viata intreprinderilor mici – s-a dovedit deja a fi o baza solida pentru politicile in domeniul IMM-urilor.

Intrucat se bazeaza pe schimbul de cele mai bune practici, pe sprijinul pentru internationalizare si pe spiritul antreprenorial, precum si pe accesul la finantare [asigurat prin intermediul instrumentelor de finantare in cadrul Programului-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP) si al programului „Competitivitatea intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii” (COSME)], SBA incurajeaza tarile UE sa adopte solutii eficace, care au dat rezultate in alte locuri, si sa vina ele insele cu idei la fel de bune. In combinatie cu initiative solide vizand reglementarea inteligenta, SBA a contribuit la capacitatea IMM-urilor de a rezista crizei economice.

Ferdinando Nelli Feroci, comisarul pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Pe masura ce Europa isi continua calea spre redresare economica, trebuie sa ne asiguram ca „Small Business Act” elaborat de UE continua sa fie adecvat scopurilor sale. In consecinta, invit toate partile interesate in IMM-uri sa isi faca cunoscute punctele de vedere. Comisia doreste sa va cunoasca ideile si este gata sa va asculte observatiile.”

Cinci piloni care ajuta intreprinderile mici din UE sa prospere

In aceasta primavara, organizatiile de intreprinderi la nivel european si reprezentantii guvernelor nationale in domeniul IMM-urilor au convenit deja ca cei patru piloni actuali ai SBA ar trebui sa ramana:

  • Accesul la finantare: chiar in conditiile unor indicii privind perspective mai bune, IMM-urile au inca o mare nevoie de solutii de finantare accesibila.
  • Accesul la piete/internationalizarea: pentru ca IMM-urile sa se dezvolte, este nevoie de explorarea unor noi piete.
  • Spiritul antreprenorial: sprijinirea continua a potentialilor antreprenori este esentiala din cauza persistentei unor niveluri mari ale somajului, in special in randul tinerilor.
  • Mai buna reglementare: reducerea sarcinilor administrative continua sa fie un obiectiv important, in pofida progreselor deja inregistrate in acest domeniu.
  • Pentru a se elimina deficitul de competente din multe dintre economiile Europei, s-a convenit, de asemenea, sa se adauge un al cincilea pilon, pentru a face ca politica UE privind IMM-urile sa fie si mai solida: Instruirea si formarea antreprenorilor si a personalului angajat: pentru ca economia sa creasca, atat antreprenorii, cat si personalul angajat au nevoie de aceste competente.

Apel la actiune

Prin consultarea publica lansata se urmareste sa se obtina mai multe informatii de la toate partile interesate, inclusiv de la antreprenori si de la organizatiile de intreprinderi, astfel incat Comisia Europeana sa fie in masura sa asigure ca SBA va fi la inaltimea viitoarelor provocari.

Intrucat consultarile publice lansate de Comisie sunt deschise timp de 12 de saptamani, aceasta consultare se va incheia la 15/12/2014.

Small Business Act

Adoptat in iunie 2008, „Small Business Act” pentru Europa reflecta vointa politica a Comisiei de a recunoaste rolul central al IMM-urilor in economia UE si instituie, pentru prima data, la nivelul UE si al statelor sale membre, un cadru de politici cuprinzator vizand IMM-urile. El vizeaza imbunatatirea in general a spiritului antreprenorial, ancorarea permanenta a principiului de „a gandi mai intai la scara mica” in definirea politicilor, de la reglementare pana la serviciul public, precum si promovarea cresterii IMM-urilor prin sprijinirea lor in solutionarea problemelor restante care le impiedica dezvoltarea.„Small Business Act” pentru Europa vizeaza toate intreprinderile independente care au mai putin de 250 de angajati: adica 99% din totalul intreprinderilor europene.

COSME este Programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), care se desfasoara intre 2014 si 2020, cu un buget planificat de 2,3 miliarde de euro si beneficiind de un efect de levier care poate mobiliza pana la 25 de miliarde de euro. Programul va sprijini IMM-urile in urmatoarele domenii: acces mai bun la finantare pentru IMM-uri, acces la piete si promovarea culturii antreprenoriale. Programul COSME se bazeaza pe experienta reusita a Programului-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP), care a contribuit la mobilizarea a peste 16 miliarde EUR de imprumuturi si 2,8 miliarde de euro de capital de risc pentru mai mult de 328 000 IMM-uri intre 2007 si 2013.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene