Martin Schulz ales pentru al doilea mandat la presedintia Parlamentului European, alegerea vicepresedintilor si chestorilor

martin_schulz

In ultimele zile in Parlamentul European s-au luat o serie de decizii importante in urma modificarilor ocazionate de rezultatul alegerilor din luna mai. A avut loc prima sedinta plenara a noilor eurodeputati, s-au ales atat presedintele Parlamentului cat si vicepresedintii si chestorii.

Marti dimineata, deputatii l-au reales pe Martin Schulz in functia de Presedinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani si jumatate. Deputatul german in varsta de 58 de ani va conduce Parlamentul pana in ianuarie 2017. El a castigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate in primul tur.

Martin Schulz este primul Presedinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani si jumatate.

In discursul sau Martin Schulz a subliniat ca deputatii ar trebui ”sa aiba in vedere ca oamenii care fac comert cu UE sa respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic. Daca UE isi va proteja cetatenii, vom recastiga increderea lor, indiferent de originea si sexul lor. Regula respectului si demnitatea umana ar trebui sa fie principiile care sa ne ghideze in tot ceea ce facem, iar o majoritate covarsitoare din aceasta adunare parlamentara va respecta aceste lucruri. Sa trecem la treaba si sa avem o dezbatere constructiva!”

Conform Regulamentului de procedura al Parlamentului European, pentru a fi ales Presedinte, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta din voturile valabil exprimate, adica 50% plus 1. Buletinele anulate sau albe nu vor fi luate in calcul pentru majoritatea necesara.

Distributia voturilor exprimatei:
Martin Schulz (S&D, DE) 409
Sajjad Karim (ECR, UK) 101
Pablo Iglesias (GUE, ES) 51
Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT) 51

Marti dupa-amiaza, toti cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European au fost alesi din trei tururi de scrutin. Sase vicepresedinti au fost alesi in primul tur, trei in al doilea, iar ultimii cinci in al treilea tur de scrutin. In acest ultim tur s-a aplicat regula majoritatii relative.

Lista noilor vicepresedinti in ordinea alegerii:

Antonio Tajani (PPE, IT) – 452 voturi, turul 1
Mairead McGuinness (PPE, IR) – 441 voturi, turul 1
Rainer Wieland (PPE, DE) – 437 voturi, turul 1
Ramón Luis Valcárcel Siso (PPE, ES) – 406 voturi, turul 1
Ildikó Gáll-Pelcz (PPE, HU) – 400 voturi, turul 1
Adina Ioana Valean (PPE, RO) – 394 voturi, turul 1
Silvye Guillaume (S&D, FR) – 406 voturi, turul 2
Corina Creţu (S&D, RO) – 406 voturi, turul 2
David Sassoli (S&D, IT) – 394 voturi, turul 2
Olli Rehn (ALDE, FI) – 377 voturi, turul 3
Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, DE) – 365 voturi, turul 3
Ulrike Lunacek (Verzi/ALE, AT) – 319 voturi, turul 3
Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL, GR) – 302 voturi, turul 3
Ryszard Czarnecki (ECR, PL) – 284 voturi, turul 3

Șase vicepresedinti au fost alesi in primul tur, trei vicepresedinti au fost alesi cu majoritate absoluta in turul al doilea si cinci vicepresedinti au fost alesi in turul al treilea, in care doar o majoritate relativa a fost necesara.

Vicepresedintii il pot inlocui pe Presedinte in exercitarea sarcinilor sale, atunci cand este necesar, inclusiv la prezidarea sedintelor plenare. Ei sunt membrii ai Biroului Parlamentului European. Biroul este organismul care stabileste regulile Parlamentului, elaborand propunerea de buget si decizand asupra chestiunilor administrative, organizationale si de personal.

Miercuri dupa-amiaza, Parlamentul si-a ales cei cinci chestori, deputati europeni care se vor ocupa de chestiunile administrative care ii privesc direct pe deputati.

Patru chestori au fost alesi in primul tur de scrutin si unul in al doilea. Acestia sunt:

Elisabeth MORIN-CHARTIER (PPE, FR) 452 voturi, primul tur
Bogusław LIBERADZKI (S&D, PL) 443 voturi, primul tur
Catherine BEARDER (ALDE, UK) 425 voturi, primul tur
Andrey KOVATCHEV (PPE, BG) 420 voturi, primul tur
Karol Adam KARSKI (ECR, PL) 347 voturi, al doilea tur

Chestorii vor detine mandatul pentru doi ani si jumatate, la fel ca Presedintele si Vicepresedintii.

surse: Parlamentul European – Martin Schulz reales Președinte al Parlamentului European

Parlamentul European – Cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European au fost alesi

Parlamentul European – Au fost alesi cei cinci chestori

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com