Membrii Parlamentului European și miniștrii din grupul Euro dezbat calea către bugetul Zonei Euro

investitiiMembrii Comisiei Parlamentului pentru Afaceri Economice și Monetare au dezbătut nevoia unui buget al Zonei Euro cu miniștrii finanțelor Jeroen Dijsselbloem (Olanda, de asemenea președintele Eurogrup), Michel Sapin (Franța), Pier Carlo Padoan (Italia), Pierre Gramegna (Luxemburg), Peter Kažimír (Slovacia), Edward Scicluna (Malta) și Euclid Tsakalotos (Grecia).

Miniștrii au adoptat diferite puncte de vedere asupra ideii de a avea o capacitate fiscală sau un buget al Zonei Euro. Unii au spus că ar fi benefic pentru zona Euro să aibă o capacitate fiscală reală, doar că ar trebui să meargă mână în mână cu împărțirea și mitigarea riscurilor iar controlul democratic va fi necesar. Ministrul Grec Tsakalotos a spus că ar întâmpina un buget al Zonei Euro ca o poliță fiscală întrucât “ratele salariale sunt acum, internațional, singurele amortizoare reale”.

Alții au fost mai ezitanți, spunând că regulile Mecanismului European de Stabilitate (MES), „pachetul de șase propuneri legislative și pachetul de două propuneri legislative ar trebui respectate înainte de a inventa alte reguli noi. Președintele Eurogrup  Jeroen Dijsselbloem a insistat pe faptul că convergența economică ar trebui să fie prima, adăugând că “ solidaritatea inseamnă drepturi ȘI obligații”. Unii dintre colegii săi care îi împărtășeau părerea au susținut “abordarea pas-cu-pas fără a modifica acordul”.

Punctele de vedere au diferențiat și printre Membrii Parlamentului European. Au fost ridicate întrebări despre cum ar fi finanțat un asemenea buget și dacă nu ar fi mai bine ca rădăcinile crizei să fie abordate înainte de a lansa inițiative noi ca acestea. Unii Membrii ai Parlamentului European au fost critici privind Pactul de Stabilitate și Creștere, regulile fiind încălcate de multe ori iar țările care le-au încălcat nu au fost sancționate. Alții au evidențiat faptul că în timp ce unele dezechilibre sunt sancționate, altele- cum ar fi surplusul contului curent German- nu sunt. Iar câțiva dintre Membrii Parlamentului European ,suținătorii de Stânga, au susținut într-un mod cordial un sistem redistributiv European, incluzând veniturile EU.

Ce urmează?

Parlamentul lucrează la un raport care înaintează propuneri de a construi “o capacitate fiscală pentru Zona Euro” elaborat de catre Reimer Böge (PPE) pentru Comitetul Bugetar și  Pervenche Berès (S&D, FR) pentru Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare

Raportul va fi contribuția Parlamentului la Cartea Alba în vederea finalizării Uniunii Economice și Monetare, pe care Comisia EU este așteptată să îl prezinte în 2017.  În contextul post-Brexit, este nevoie de propuneri ambițioase care să facă Zona Euro mai rezistentă la șocuri, care să dezvolte posibilitatea de creștere și să restaureze încrederea.

Rezultatele dezbaterii vor alimenta compromisurile care sunt pregătite la ora actuală în vederea aprobării raportului în comitete pe 26 Septembrie și de către Parlament ca întreg în a doua sesiune plenară din Octombrie. Raportul inițial și amendamentele prezentate pot fi găsite aici.

Redarea live a dezbaterii aici.

sursa: Parlamentul European

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com