Noul cadru Europass conferă vizibilitate crescută abilităților și calificărilor

europass-logo-for-facebook1

Pe data de 4 octombrie 2016, Comisia a adoptat o propunere de revizuire a cadrului Europass, setul de instrumente și servicii care contribuie la transparența abilităților și a calificărilor în întreaga Uniune Europeană. Noul cadru propune instrumente ușor de utilizat, care să îi ajute pe cetățeni să își identifice și să își prezinte abilitățile și calificările în toate limbile UE.

Prin această revizuire, Comisia urmărește să simplifice și să modernizeze aceste instrumente, adaptându-le la era digitală, și să adauge o nouă caracteristică, utilizând volume mari de date pentru a identifica și a anticipa tendințele de pe piața muncii și nevoile în materie de abilități.

Prosperitatea Europei depinde de cea mai valoroasă resursă a acesteia– oamenii. Într-o economie mondială în care se produc schimbări rapide, abilitățile oamenilor vor fi motorul competitivității și al creșterii economiei noastre. Europass este una dintre cele mai utilizate și cunoscute resurse ale Uniunii Europene în materie de abilități. Începând cu 2005, Europass a înregistrat peste 126 de milioane de vizite pe site-ul său web; au fost descărcate peste 93 de milioane de modele de documente, fiind create online peste 60 de milioane de CV-uri Europass, acesta fiind de departe cel mai popular instrument. Sute de mii de persoane care învață în întreaga UE primesc în fiecare an Suplimentul la diplomă și Suplimentul la certificatul profesional; cu ajutorul acestor suplimente calificările cetățenilor devin mai lizibile și mai ușor de comparat în străinătate.

Printre acestea se numără un instrument online îmbunătățit pentru crearea CV-urilor și a profilelor de abilități, instrumente gratuite de autoevaluare care vă vor ajuta să vă evaluați abilitățile, informații specifice privind oportunitățile de învățare în întreaga Europă, asistență și informații care vă pot ajuta să obțineți recunoașterea calificărilor pe care le dețineți, precum și informații strategice privind piața muncii referitoare la abilitățile cele mai solicitate și zonele în care sunt cerute. Noul cadrul Europass va oferi și legături cu alte servicii și instrumente ale UE în materie de ocupare a forței de muncă, educație și formare, cum ar fi Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă EURES, permițând un schimb mai ușor de informații și un sistem mai concertat de servicii pentru utilizatorii finali.

Centrele naționale de sprijin vor continua să ofere consiliere și îndrumare individuală pentru a-i ajuta pe cetățeni să se orienteze într-un ansamblu de abilități și calificări.

În centrul cadrului Europass existent se află un portofoliu de documente:

  • Curriculum vitae (CV-ul) Europass, care îi permite oricărei persoane să își prezinte calificările, experiența profesională, abilitățile și competențele;
  • Pașaportul lingvistic Europass, cu ajutorul căruia orice persoană își poate prezenta abilitățile lingvistice;
  • Suplimentul Europass la certificatul profesional, emis cursanților de autoritățile din domeniul educației și al formării profesionale, împreună cu certificatele de absolvire, adaugă informații care fac certificatele mai ușor de înțeles, în special de către angajatorii sau instituțiile din afara țării emitente;
  • Suplimentul Europass la diplomă, emis absolvenților de studii superioare de către instituțiile de învățământ superior, împreună cu diploma obținută, face aceste diplome mai ușor de înțeles, în special în afara țării în care au fost acordate;
  • Documentul de Mobilitate Europass înregistrează orice perioadă de educație sau de formare, într-un cadru organizat, pe care o persoană o petrece în altă țară europeană; acest document este completat de către organizațiile din statul de origine și din statul-gazdă.

Link-uri utile:

http://europass.cedefop.europa.eu/roo

Sursa: Comisia Europeană

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com