O nouă strategie pentru restabilirea zonei fără pașapoarte din UE

schengenComisia pentru libertăți civile de la Parlamentul European a dezbătut cu Comisia Europeană luni, 21 martie, noua strategie pentru restabilirea zonei Schengen. După eforturile pentru consolidarea granițelor externe ale UE și acordul cu Turcia de la summitul din 17-18 martie, Comisia vrea să înlăture cât mai repede controalele provizorii impuse de către anumite state membre în interiorul zonei Schengen.

Urmăriți înregistrarea video a discuției aici.

Pe 4 martie, Comisia a anunțat planul său privind restabilirea zonei Schengen, ce include măsuri pentru consolidarea granițelor externe ale UE, precum și îmbunătățirea sistemelor de azil.

Acest lucru vine ca reacție la acțiunile unor state membre de a reintroduce controale la granițe pentru a putea face față crizei refugiaților și atacurilor teroriste. Printre aceste state membre se numără Belgia, Danemarca, Suedia, Austria, Germania și Franța.

Comisia pentru libertăți civile va dezbate luni această strategie cu reprezentanții Comisiei. Între timp, Parlamentul lucrează la propunerile sale ce tratează criza refugiaților.

Pe 16 martie, comisia pentru libertăți civile a adoptat un raport ce insistă asupra unui sistem centralizat pentru primirea cererilor de azil cu cotă națională. Eurodeputații au declarat că este nevoie de un sistem imparțial care să asigure responsabilitate comună, solidaritate și o procesare rapidă a cererilor.

În timpul summitului de pe 17-18 martie, șefii de state și de guverne au căzut de comun acord asupra parteneriatului cu Turcia, care va organiza imigranții ilegali. De exemplu, pentru fiecare sirian ce se întoarce în Turcia din insulele grecești, alt sirian va fi stabilit în UE.

În timpul discursului său de la începutul summitului, președintele Parlamentului, Martin Schulz, a evidențiat faptul că orice acord stabilit cu Turcia nu va putea înlocui o politică UE privind migrația și azilul. Acesta a cerut o revizie generală a legilor existente și stabilirea unei Paze europene de frontieră și de coastă, precum a fost propus de către Comisie.

sursa: Parlamentul European

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com