O zi fara masini si Saptamana Europeana a Mobilitatii la Timisoara

biciclisti

Săptămâna Europeană a Mobilității, cel mai mare eveniment dedicat mobilității sustenabile, este o campanie organizată anual în perioada 16 – 22 septembrie, cu susținerea Direcţiei Generale pentru Mediu şi Transport a Comisiei Europene. Scopul campaniei este promovarea mobilității urbane sustenabile, prin implementarea de politici publice corespunzătoare, la nivelul autorităților locale şi prin încurajarea cetăţenilor să adopte pentru deplasările urbane mijloace alternative autoturismului.

În acest an, sloganul Săptămânii Mobilității este ”Străzile noastre, alegerea noastră” (Our streets, our choice). 31 de orase din Romania participa la campania pentru promovarea mobilitaii urbane, printre care si Municipiul Timisoara.

Activitățile organizate de autoritățile locale sunt menite să ii încurajeze pe cetatenii timisoreni pentru a crea tipul de oraș care vor să trăiască. O parcare din zona centrala va fi transformata temporar într-un parc in care se vor derula activitati si ateliere.

Marti, 16 septembrie, va avea loc un circuit pe biciclete la care vor participa angajati ai Primariei Municipiului Timisoara si care va incepe la ora 13.30, miercuri sun planificate plimbari gratuite cu tramvaiul turistic si cu minibuzele electrice, joi, incepand cu ora 18.00 – sport cu Alergotura in Parcul Botanic si aerobic, cycling si CrossFit in Piata Victoriei cu Studio Fit.

Tot Primăria Municipiului Timişoara organizeză, în perioada 20 – 21 septembrie 2014, a IV – a ediţie a Târgului de biciclete, eveniment ce se va desfăşura pe strada Mărăşeşti.

Programul complet al evenimentelor derulate la Timisoara in cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii poate fi vizualizat aici

Centrul de Informare Europe Direct Timisoara organizeaza in data de 17 septembrie, incepand cu ora 11.00, seminarul “Orasele noastre, alegerea noastra”. Participantii – voluntari si beneficiari ai proiectelor in derulare – vor analiza proiectele de succes din orasele verzi ale Europei si vor propune solutii practice pentru transformarea Timisoarei intr-un oras mai verde, mai putin poluat si mai prietenos.

Luni, 22 septembrie, va fi marcată « Ziua mondială fără mașini». In aceasta zi, toti cetatenii sunt invitati sa circule fara masinile personale! O zi cu mai putina poluare, cu un consum mai mic de combustibil, si fara blocaje in trafic!

Context

În secolul trecut dezvoltarea urbanistică a fost realizată reieșind din necesitățile automobiliștilor. Orașele Europei au fost reconstruite pentru a facilita dezvoltarea transportului auto, de foarte multe ori în detrimentul unor tipuri de transport mai lente, dar totodată mult mai prietenoase mediului. Săptămâna europeană a mobilității 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spațiul urban. Sloganul din acest an: “Străzile noastre, alegerea noastră”, încurajează oamenii din întreaga Europa să se implice în crearea tipului de oraș, în care ei ar dori să trăiască.

Obiectivul principal al acestei inițiative este de a încuraja cetățenii să folosească mijloace alternative de transport, cu scopul de a îmbunătăți starea mediului și calitatea vieții în orașe. Este un bun prilej pentru orașele țării să își reafirme angajamentul privind luarea unor masuri de susținere a mobilității, de asigurare a unei mai bune calități a aerului, de reducere a emisiilor de noxe și a zgomotului, în vederea creării unui mediu urban mai sănătos.

Participarea activă la Săptămâna Europeană a Mobilității constă nu numai în a atrage cât mai mulţi participanţi, dar şi de a propaga deplasarea urbană nepoluantă, care respectă principiile de protecţie a mediului.

EMW-logo+message2014

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com