PE se pronunță referitor la “roboții ucigași” | ”Mașinile nu pot lua decizii asemeni oamenilor”

  • Oamenii ar trebui să fie întotdeauna responsabili pentru deciziile de viață sau de moarte
  • Armele autonome ridică problema fundamentală a controlului uman
  • Interdicția internațională este necesară

Armele ar trebui să fie interzise înainte de a fi prea târziu, fără un control uman semnificativ asupra selectării și atacării țintelor, au subliniat miercuri deputații europeni.

Deputații europeni observă că unele țări și sectoare industriale dezvoltă sisteme de arme letale autonome, cunoscute și sub numele de “roboți ucigași”, de la rachete capabile să țintească selectiv la mașini cu abilități cognitive și de învățare (learning machine) care decid cine, când și unde să lupte “. Se ridică probleme fundamentale etice și juridice ale controlului uman, în special în ceea ce privește funcțiile critice, cum ar fi selectarea țintei și a angajamentului.

Rezoluția subliniază că “mașinile nu pot lua decizii asemeni omului”, deoarece oamenii sunt responsabili pentru deciziile de viață sau de moarte.

Deputații europeni doresc să împiedice dezvoltarea și producția acestor arme, susținând o interdicție internațională și solicitând șefului de politică externă a UE, Federica Mogherini, statelor membre și Consiliului să înceapă discuții internaționale în acest sens.

Sursa: Comunicat de presă al PE – European Parliament speaks out against “killer robots”

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com