Pilonul european al drepturilor sociale: participă la consultarea publică

eu-survey

Comisia Europeană a prezentat pe 8 martie a.c., la Strasbourg, o primă structură preliminară a pilonului european al drepturilor sociale anunțat de președintele Juncker în luna septembrie a anului trecut și lansează o vastă consultare publică. Această inițiativă vizează zona euro, permițându-le totodată altor state membre ale UE să se alăture inițiativei, dacă își doresc acest lucru. Consultarea online se va desfășura până la sfârșitul anului 2016. Sunt așteptate opinii și reacții din partea altor instituții europene, a autorităților și parlamentelor naționale, a partenerilor sociali, a părților interesate, a societății civile, a experților din mediul academic și a cetățenilor.

Pagina web privind pilonul european al drepturilor sociale

Exprimați-vă părerea – consultare publică pe tema pilonului european al drepturilor sociale

Pilonul european al drepturilor sociale va stabili o serie de principii esențiale pentru a sprijini piețe ale muncii funcționale și echitabile, precum și sistemele de protecție socială în cadrul zonei euro.

Experiența din ultimii zece ani și jumătate a demonstrat că dezechilibrele persistente în unul sau mai multe state membre pot pune în pericol stabilitatea zonei euro în ansamblu. Astfel cum se prevede înraportul celor cinci președinți cu tema „Finalizarea uniunii economice și monetare a Europei”, este necesară punerea unui accent mai puternic pe ocuparea forței de muncă si pe obținerea de performanțe sociale ca parte a unui proces mai amplu de convergență ascendentă spre realizarea unor structuri economice mai rezistente în cadrul zonei euro.

Care este etapa următoare?

Scopul consultării lansate astăzi este de a evalua „acquis-ului” social actual al UE, de a reflecta asupra noilor tendințe în ceea ce privește modelele de organizare a muncii și societățile și de a primi opinii și reacții cu privire la principiile identificate într-o structură preliminară a pilonului. Rezultatele consultării vor contribui la structura sa finală și la identificarea domeniului de aplicare a viitoarelor măsuri atunci când este necesar. Consultarea se va desfășura până la 31 decembrie 2016 și o versiune consolidată a pilonului european al drepturilor sociale ar trebui să fie prezentată în prima parte a anului 2017.

Odată adoptat, acest pilon ar trebui să devină un cadru de referință pentru a verifica ocuparea forței de muncă și performanțele sociale ale statelor membre participante și pentru a iniția reforme la nivel național. Mai precis, ar trebui să servească și ca punct de reper pentru convergența reînnoită din cadrul zonei euro.

Sursa: Comisia Europeană

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com