Presedintia UE preluata de Lituania pentru 6 luni, iulie-decembrie 2013

lituania

Ce este presedintia Consiliului UE?

Statutul de membru in UE presupune nu numai drepturi dar si responsabilitati. Una dintre acestea este reprezentata de presedentia Consiliului UE. Toate cele 28 state membre isi asuma pe rand presedintia pentru o perioada de 6 luni pentru a prezida procesul stabilirii regulilor UE. Lituania isi asuma acest rol petnru prima data de la 1 iulie 2013 pana la 1 ianuarie 2014.

Principala responsabilitate a presedintiei este de a prezida asupra crearii legislatiei UE, o sarcina indeplinita impreuna cu Parlamentul European, de a asigura continuitatea agendei UE, procese legislative ordonate si de a reprezenta interesele tuturor statelor membre.

Rotatia presedintiei este o ocazie pentru fiecare tara de dovedi ca este un membru onest si de incredere, pentru a-si imbunatati imaginea. Este, de asemenea, o oportunitate de a promova interesele societatii in calitatea de membru UE si de a implica cetatenii in procesul decizional.

Lituania

Credibilitate, creştere şi deschidere – acestea sunt priorităţile preşedinţiei UE, preluată de Lituania la 1 iulie pentru următoarele şase luni. Având în vedere că liderii UE au convenit asupra unui buget pentru perioada 2014-2020, progresele în aceste domenii nu vor întârzia să apară.

Lituania a promis să fie un „mediator onest”, în calitate de coordonator al procesului decizional în următoarele 6 luni. Multe dintre aceste decizii vor avea scopul de a ajuta Europa să iasă din actuala criză economică.

Fiind una dintre ţările UE care au reuşit cel mai bine să combată criza, Lituania este, probabil, bine plasată pentru a ajuta UE să revină la creştere economică. După un declin puternic în 2009, când PIB-ul a scăzut cu aproape 15 %, economia Lituaniei a început din nou să crească în 2010. Se preconizează că în 2013 va fi una dintre economiile cele mai performante din UE.

În cazul în care Parlamentul European adoptă bugetul de 960 de miliarde de euro, Lituania va trebui să faciliteze adoptarea a circa 70 de acte legislative, pentru a asigura finanţarea, din fondurile UE, a proiectelor şi activităţilor în diverse domenii, de la cercetare la regenerare regională.

Obiectivele stabilite de Lituania pentru următoarele 6 luni sunt sintetizate în sloganul – „O Europă credibilă, în creştere şi deschisă”.

Credibilitate

Întrucât credibilitatea economică a UE depinde de stabilitatea sa financiară, Lituania intenţionează să asigure redresarea finanţelor publice în Uniunea Europeană. O etapă-cheie o vor reprezenta progresele în domeniul uniunii bancare şi reformarea pieţelor financiare.

Printre prorităţi se numără încurajarea ţărilor UE să implementeze reformele convenite anterior, de exemplu privind guvernanţa economică, şi consolidarea cooperării economice şi monetare în cadrul uniunii economice şi monetare.

Creştere

Piaţa unică – eliminarea frontierelor naţionale pentru persoane, bunuri, servicii şi capitaluri – dispune de potenţialul necesar pentru a genera creştere şi pentru a crea locuri de muncă. Preşedinţia lituaniană ar dori să se asigure că toate bunurile şi serviciile relevante, cum ar fi energia şi cercetarea, sunt incluse în aceasta.

Deschidere

O integrare mai strânsă între UE şi ţările vecine din est, alături de acordurile de liber schimb cu ţări precum SUA, Japonia şi Canada, va contribui la consolidarea reputaţiei de spaţiu deschis a UE.

Este pentru prima dată când Lituania deţine preşedinţia UE. Guvernul lituanian s-a pregătit pentru preluarea acestei sarcini lucrând în strânsă colaborare cu guvernul irlandez, care s-a aflat la cârma UE în prima jumătate a anului 2013.

util: site-ul de internet al presedintiei UE

sursa: Comisia Europeana

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com