Presedintele Barroso despre starea Uniunii | Participa la conversatia globala

barroso

Al patrulea discurs despre starea Uniunii Europene va avea loc la Parlamentul European de la Strasbourg, in data de 11 septembrie orele 9.00 am CET . Va fi urmat de o dezbatere generală cu privire la starea politică a Uniunii.

Isabelle Kumar, Euronews, il va intervieva pe președintele Barroso pe data de 12 septembrie la ora 20h30 CET, in direct pe Euronews în cadrul “Conversației Globale.” Imediat după acest interviu, dezbaterea cu președintele José Manuel Barroso va continua online, pe Google + hangout.

Ce este discursul despre Starea Uniunii Europene?

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a elaborat un discurs despre starea Uniunii similar ca stil cu cel al președintelui SUA pentru ultimii trei ani. Adresându-se Parlamentului European, Președintele Comisiei Europene vorbește despre viziunea sa pentru Europa și dezvăluie noi planuri de acțiune pentru anul următor.

De ce este important acest discurs?

Instituțiile UE au fost acuzate de a fi nedemocratice, nereprezentative și deconectate de cetățenii europeni. Discursul și dezbaterile ulterioare din Parlamentul European au menirea de a contribui la contracararea acestei perceptii, sporirea transparenței și adăugarea unui anumit nivel de responsabilitate al Președinției. Dezbaterea din parlament oferă deputaților europeni șansa de a-l trage la raspundere cu privire la acțiunile sale din trecut sau intențiile de viitor . Discursul din acest an este deosebit de important , deoarece este posibil să fie ultimul discurs al președintelui Barroso, reprezentand in acelasi timp si o evaluare a activitatii sale in functie. Probabil ca nu va candida pentru un al treilea mandat – si atunci mandatul său se termina în octombrie 2014.

Care este miza acestui an ?

In conditiile in care Uniunea Europeana se zbate încă in chinurile unei crize economice, discursul sau nu va fi usor de digerat. Dar în cele din urmă, începand din acest an, există câteva fire de argint: au fost puse în aplicare reforme extrem de necesare în urma crizei și economiile europene dau semne timide de revenire. Dar există încă o mulțime de motive de îngrijorare; nu în ultimul rând, avem de-a face cu cozile lungi ale tinerilor fără locuri de muncă, precum și cu o criză susținuta a încrederii în UE ca întreg .

Cine este președintele José Manuel Barroso ?

Președintele José Manuel Barroso este, fără îndoială, unul dintre cei mai influenți oameni din Europa . Fostul premier portughez influenteaza politica UE și face propunerile legislative, fiind unul dintre principalii actori europeni ce pot reprezenta UE în străinătate . El este la conducerea Comisiei Europene din 2004 .

Ai ceva de spus ceva despre discurs sau doresti sa ii adresezi o întrebare președintelui Barroso ?

Profita de acest moment și adreseaza-i președintelui Barroso întrebările care te framanta! În acest an, Euronews il va avea ca invitat pe președintele Comisiei Europene, a doua zi după discursul său despre starea Uniunii. Vei avea șansa de a vorbi cu el prin Google + hangout intr-o “Conversatie Globala”.

De asemenea, poti sa transmiti intrebarea in format video sau text folosind hashtag-ul # AskBarroso pe Twitter , Facebook și Google+.

Sursa: Euronews

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com