Președintele Jean-Claude Juncker : viitorul Uniunii Europene, după Brexit, va fi decis la Sibiu | Video

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunțat miercuri, 13 septembrie, în fața membrilor Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii 2017, în care și-a prezentat prioritățile pentru anul următor și viziunea asupra modului în care ar putea evolua Uniunea Europeană până în 2025 (a se vedea discursul integral). Președintele a prezentat o Foaie de parcurs pentru o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai democratică (a se vedea fișa informativă privind Foaia de parcurs).

În cadrul discursului despre starea UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că la Sibiu urmează a fi organizat un summit în cadrul căreia să fie decise viitoarele direcții ale construcției europene.

Acest summit ar urma să fie organizat pe 30 martie 2019, la o zi după finalizarea procedurilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La data de 29 martie 2019, Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană. Va fi un moment foarte trist și tragic și îl vom regreta mereu. Dar trebuie să respectăm voința poporului britanic. La 30 martie 2019, vom fi o Uniune cu 27 de membri. Sugerez să ne pregătim bine pentru acest moment, atât în rândul celor 27, cât și în cadrul instituțiilor europene. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc doar câteva săptămâni mai târziu, în mai 2019. Europenii au întâlnire cu democrația. Ei trebuie să meargă la urne cu o înțelegere clară a modului în care Uniunea Europeană se va dezvolta în anii următori.

Din acest motiv, adresez președintelui Tusk și României, țara care va deține Președinția în prima jumătate a anului 2019, invitația de a organiza un summit special în România la 30 martie 2019. Dorința mea este ca acesta să aibă loc în frumosul și vechiul oraș Sibiu, sau Hermannstadt, așa cum îi știu eu numele. Cu această ocazie, ar trebui să ne reunim ca să luăm deciziile necesare pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică.

 Speranța mea este că pe 30 martie 2019, europenii se vor trezi într-o Uniune despre care știu că le respectă drepturile și unde toți respectă legea“.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a concluzionat: „Europa are din nou vântul în pânze, dar nu vom ajunge nicăieri dacă nu profităm de el. (…) Ar trebui să stabilim direcția pentru viitor. Așa cum scria Mark Twain, peste ani vom regreta mai mult lucrurile pe care nu le-am făcut, decât pe cele pe care le-am făcut. Acum este momentul să construim o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică pentru 2025.”

Discursul președintelui Juncker în Parlamentul European a fost însoțit de adoptarea unor inițiative concrete ale Comisiei Europene în materie de comerț, verificare prealabilă a investițiilor, securitate cibernetică și transfer de date, și democrație.

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Broșura privind Starea Uniunii 2017, care include:

  • Versiunea autorizată a discursului privind starea Uniunii
  • Scrisoarea de intenție
  • Progresele înregistrate cu privire la cele zece priorități ale Comisiei
  • Foaia de parcurs pentru o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai democratică

Pagina de internet dedicată discursului privind starea Uniunii Europene 2017

Cele 10 priorități politice ale Comisiei Europene

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com