Prima etapă a negocierilor privind Brexit: progrese suficiente

Comisia Europeană constată că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare, și anume

  • drepturile cetățenilor,
  • dialogul privind Irlanda/Irlanda de Nord și, respectiv,
  • decontul financiar,

astfel cum sunt stabilite în Orientările Consiliului European din 29 aprilie 2017.

Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viață ale cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit vor fi protejate. Drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și drepturile cetățenilor britanici din UE-27 vor rămâne neschimbate după ce Regatul Unit va ieși din UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că toate procedurile administrative vor fi ieftine și simple pentru cetățenii UE din Regatul Unit.

În ceea ce privește decontul financiar, Regatul Unit a fost de acord ca angajamentele luate de UE-28 să fie onorate de UE-28, așadar inclusiv de Regatul Unit.

În ceea ce privește frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, Regatul Unit recunoaște situația unică de pe insula irlandeză și a prezentat angajamente semnificative pentru a se evita o frontieră strict controlată.

Evaluarea Comisiei se bazează pe un raport comun convenit de către negociatorii Comisiei și ai Guvernului Regatului Unit, care a fost aprobat astăzi de prim-ministrul Theresa May în cursul unei reuniuni cu președintele Jean-Claude Juncker.

Etapele următoare: Evaluarea a fost transmisă Consiliul European (articolul 50). În cazul în care Consiliul consideră că s-au înregistrat progrese suficiente, negociatorii Comisiei Europene și ai Guvernului Regatului Unit vor începe să elaboreze un acord de retragere în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, pe baza Raportului comun și a rezultatelor negocierilor referitoare la alte aspecte legate de retragere. În conformitate cu Orientările din 29 aprilie 2017 și de îndată ce statele membre își exprimă acordul cu privire la evaluarea Comisiei, Comisia este pregătită să înceapă imediat lucrul la eventualele măsuri tranzitorii și să demareze discuții preliminare privind relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

 

Link-uri utile:

Comunicarea Comisiei către Consiliul European (articolul 50)

Raportul comun al negociatorilor Uniunii Europene și ai Guvernului Regatului Unit

Tabelul tehnic comun UE/Regatul Unit privind drepturile cetățenilor

Orientările Consiliului European, 29 aprilie 2017

Directivele de negociere ale Consiliului, 22 mai 2017

Concluziile Consiliului European, 20 octombrie 2017

 

Sursa: Comunicat de presă al CE

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com