Prima vară fără tarife de roaming: avantaje și schimbări în comportamentul europenilor

După prima vară fără tarife de roaming se poate constata că europenii sunt la curent cu noile norme și că au început să își modifice comportamentul atunci când călătoresc în alte țări ale UE.

Potrivit sondajului Eurobarometru Flash publicat la 26 septembrie, marea majoritate a europenilor sunt conștienți de beneficiile roamingului fără tarife suplimentare. Mulțumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii își pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă țară din UE ca și cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare. Sondajul arată că 71 % dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 72 % consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câștigat de pe urma acestei fapt. În rândul celor care au călătorit în străinătate după data de 15 iunie, procentajul celor care au aflat de noile norme este și mai mare – și anume 86 %.

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a declarat: „Acesta este un exemplu de situație în care UE îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor europeni. Roamingul la tarife naționale este o realitate: clienții sunt mulțumiți, consumul crește, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât și operatorii, au de câștigat.”

Persoanele care călătoresc încep să-și schimbe obiceiurile

Sondajul Eurobarometru Flash privind serviciile de roaming a avut loc la sfârșitul lunii august, după principala perioadă de concedii. Rezultatele au arătat că în această vară – prima fără tarife suplimentare de roaming pentru călătoriile în interiorul UE – oamenii au început să își modifice comportamentul atunci când își folosesc telefoanele în străinătate:

  • proporția călătorilor care și-au utilizat datele mobile în roaming la fel de des ca acasă s-a dublat în rândul celor care au călătorit după 15 iunie 2017 (31 %) comparativ cu lunile anterioare (15 %); 
  • proporția călătorilor care nu și-au utilizat niciodată datele mobile s-a redus la jumătate după 15 iunie 2017 (21 %) față de lunile anterioare (42 %);
  • în general vorbind, utilizarea limitată a serviciilor mobile în străinătate este în scădere, numărul călătorilor care își închid telefonul fiind în prezent mai mic (12 %) decât în perioada anterioară datei de 15 iunie (când procentajul era de 20 %);
  • cu toate acestea, 60 % dintre călători au continuat să își limiteze, comparativ cu nivelul utilizării din țara de origine, utilizarea telefonului mobil atunci când au călătorit în altă țară din UE după 15 iunie 2017.

Comisia continuă să monitorizeze punerea în aplicare

După prima vară fără taxe de roaming suplimentare, se poate observa că operatorii de telefonie mobilă respectă, în general, noile norme. În strânsă cooperare cu autoritățile naționale de reglementare, care sunt direct responsabile de punerea în aplicare, Comisia va continua să monitorizeze evoluțiile de pe piețele serviciilor mobile din statele membre, pentru a se asigura că operatorii continuă să respecte noile norme, iar clienții beneficiază în continuare de eliminarea tarifelor de roaming.

Link-uri utile:

Site-ul web referitor la roaming
Declarația comună a celor trei instituții ale UE
Întrebări frecvente
Fișă informativă generală privind eliminarea tarifelor de roaming
Fișă informativă detaliată: cum funcționează?
#roaming

Sursa: Comunicat de presă al CE

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com